imagebam.com Qoinpro Action Coin
[američki filmovi ] 02 Novembar, 2008 08:58

Režiser:
Peter Jackson
Scenario:
Stephen Sinclair, Fran Walsh & Peter Jackson

Uloge:

Timothy Balme ... Lionel Cosgrove

Diana Peñalver ... Paquita Maria Sanchez

Elizabeth Moody ... Vera Cosgrove (Mum)

Ian Watkin ... Uncle Les

Brenda Kendall ... Nurse McTavish

Stuart Devenie ... Father McGruder

Jed Brophy ... Void

Radnja:

Lionel, mamin sin, ima neželjenu čast da pazi na svoju starešinski zlu majku. On se zaljubljuje u u lokalnu prodavačicu koja veruje da su njih dvoje sudbinski vezani. U trenutku namerne sabotaže jednog od njihovih sastanaka, njegovu majku ujede misteriozni pacoliki majmun što dovodi do njene transformacije u zombija.

 

Samo je pitanje vremena kada će ona od sporog i trapavog postati moćni, krvožedni zombi, kao i kada će početi da inficira ostale stanovnike grada, pa Lionel ima zadatak da je spreči u tome, kao i ostale zombije.

 

Moj osvrt:

«Braindead» spada u rane radove sada već slavnog Petera Jacksona, i posle sinoćnjeg gledanja, definitivno sam ustanovio da epitet koji nosi ovaj film, uopšte nije izmišljen. Ovo JESTE najkrvaviji i najbrutalniji horor film u istoriji.

 

Početni deo filma zamara razvučenom radnjom, u kojoj je prikazan tiranski odnos bogate Vere Cosgrove prema njenom sinu, kao i njegova nesposobnost da se odupre majčinom uticaju.

 

Ali zato kada počne akcija, ne prestaju da lete delovi tela, teku hektolitri krvi, a zombiji se likvidiraju na najraznovrsnije načine.

 

Sve to čini film uglavnom zabavnim, mada posle polučasovnog masakra u kućerini, osetio sam se gotovo umornim od toliko akcije.

 

Efekti su polovični, neki su jako dobri, dok su neki smešni (naročito pacoliki majmun i Lionelova majka na kraju filma). U stvari, ceo film, sa svim likovima koji se pojavljuju u njemu, deluje groteskno.

 

Scenario je pun rupa, naročito kada se radi o širenju virusa u legendarnoj sceni sa jedenjem pudinga ili u onim situacijama kada su zombiji čas nadljudske snage, a čas nisu.

Kao što sam napisao, ubijanje zombija je dosta zanimljivo, jer su korišćeni različiti načini: kosilica za travu, lampa na zidu, kung fu popa McGrudera itd. ali i zombiji su jako surovi i te scene su baš dobro snimljene.

 

Meni je najdraži deo filma, svako pojavljivanje totalno otkačene zombi bebe, te scene su najbolje u filmu, a ubedljivo najsmešnija je scena pesničenja u parku.

 

Ipak, ovaj film ne bih preporučio onima sa slabim želucem, mada je on definitivno jedan od najlegendarnijih u ovom žanru.

 

Ocena: Smile

[američki filmovi ] 01 Novembar, 2008 08:47

Režija i scenario:

Conor McMahon

Uloge:

Marián Araújo ... Helena

David Muyllaert ... Desmond

Eoin Whelan ... Cathal Cheunt

Amy Redmond ... Francie Cheunt

David Ryan ... Martin

Kathryn Toolan ... Lisa

Radnja:

Turistkinja Helena i njen momak Martin putujući automobilom kroz okrug Leitrim u Irskoj, nalete na čoveka i ubijaju ga. Ubacuju ga u vozilo, medjutim leš oživljava i ugriza Martina. Helena odlazi do obližnje kolibe po pomoć, a Martin se preobražava u zombija i napada je. Kada ga likvidira, ona shvata da je celo selo prepuno zombija. Helena nailazi na lokalnog grobara Desmonda i oni se upućuju ka njegovoj kući, udaljenoj par milja, tražeći sigurno sklonište. Usput sreću još jedan par te saznaju da je bolest ludih krava odgovorna za transformaciju ljudi u žive mrtvace.

 

Moj osvrt:

«Dead Meat» je irski horor film sa zombi tematikom, po priči dosta sličan mnogim drugim filmovima iz ovog podžanra, ali ono što je specifično za ovaj film je da je imao neverovatno nizak budžet od svega 110000 $!

 

Da, cifra zvuči pomalo nestvarno, ali tako je. Producenti su specijalizovani za snimanje jako jeftinih filmova (jedan od njih je «The Braineater»). To znači da su u ovom filmu korišćena vozila samih aktera, za statiste su angažovani lokalni stanovnici i sl.

 

Naravno, tako mali budžet nije mogao proći nezapaženo te se jeftinoća jasno ogleda u maskama zombija, a naročito kada se pojavi vojni tim za eliminaciju.

 

Ipak, to nije sprečilo ove entuzijaste da stvore manje-više zanimljive scene krvoprolića, sa dosta razvaljivanja glava razularenih i gladnih zombija, pomoću ašova ili palice koja se koristi u nekakvom irskom sportu po imenu hurling.

 

Ono što bih izdvojio kao kvalitet filma je dosta uspešno stvorena atmosfera i verno prenesena slika irske vukojebine u kojoj se dešava radnja.

 

Iako «Dead Meat», imajući u vidu finansijski aspekt, nije loše delo, ipak spada ispod proseka, te ne verujem da baš svako ima živaca da ga pogleda. Možda samo pasionirani ljubitelji žanra.

 

Ocena: Yell

«Prethodni   1 2 3 4 5 6
site statistics