Kao što sam pomenuo u ranijim blogovima, aktuelna suša koja je zahvatila horor žanr, kao i veliki broj pogledanih novijih filmova, naterali su me da filmove potražim u periodu pre 2000. godine, pa čak i u davnim 60-im ili 70-im godinama XX veka (80-e su poprilično obrađene na ovom blogu). Isto tako, rešio sam da u narednom periodu pružim šansu i odličnim azijskim (pre svega japanskim, korejskim i tajlandskim) delima, koja su priznajem u zapećku kada je u pitanju moja malenkost i samim tim hororfilmovi.blog.rs. Neki od osnovnih razloga zbog čega je to tako i zašto se vrlo malo horora iz Azije našlo ovde su ti što mi je dosta teško da pratim zamršene priče zbog jezičke barijere i glumaca koji mi, naročito u japanskim i korejskim filmovima, liče kao jaje jajetu. Malo istraživanje tj. kopanje po arhivi pokazuje da se na hororfilmovi.blog.rs našlo devet osvrta na azijske horor filmove. Ipak, kako je stanje takvo kakvo je, očekujte bar još desetak najboljih azijskih horor filmova u dogledno vreme u osvrtima.
 
Čast da započne ovu seriju, pripala je čedu Hidea Nakate "Ringu" iz 1998. godine. Ovaj japanski režiser čiji filmovi uglavnom pripadaju horor žanru snimio je film koji me je po priči pomalo podsetio na osamdesete godine prošlog veka, a inspiracija je nađena u istoimenoj noveli Kojija Suzukija:
"Gradom počinje da kruži legenda o ukletoj video kaseti. Urbana legenda kaže da ko god odgleda snimak, u roku od nekoliko trenutaka dobija telefonski poziv iz koga saznaje da mu ostaje još sedam dana života. Mlada novinarka Reiko, u želji da razbije mit i otkrije šta je stvarni uzrok smrti njene rođake, nabavlja kasetu i otkriva da ima samo sedam dana da razreši misteriju video snimka. Uz pomoć bivšeg supruga, Reiko počinje trku s vremenom..."
 
Priča o ukletoj video kaseti me je podsetila na očajni film "Video Dead", samo što je Nakata imao daleko bolji budžet (1,2 miliona $), talenat za režiju, kvalitetnije glumce i još mnogo toga. Tako je nastao film koji se smatra najuspešnijim japanskim hororom kada je u pitanju zarada (sa bioskopskih blagajni pokupio skoro 140 miliona dolara samo u Japanu!), ali i najstrašnijim u toj kategoriji.
 
Osim te, bar meni glupave premise o ukletom snimku i malo sporijeg tempa u nekim delovima filma, "Ringu" je praktično odličan film. Priča jeste malo zamršena, ali je zanimljiva, a pažnju drži i ta trka s vremenom Reiko i njenog eks muža. Sve to odlično upotpunjuje glavni negativac Sadako, sada već čuvena japanska devojčica crne, duge kose i scene s njom su zaista jezive i neprijatne. Scenario je tako napisan da ćete se zainteresovati za sudbinu Reiko i biti na strani simpatične Nanako Matsushima koja tumači njen lik. U principu, o filmu "Ringu" ne treba mnogo otkrivati ili pametovati, preporučujem ga za gledanje.