Režija i scenario:

Conor McMahon

Uloge:

Marián Araújo ... Helena

David Muyllaert ... Desmond

Eoin Whelan ... Cathal Cheunt

Amy Redmond ... Francie Cheunt

David Ryan ... Martin

Kathryn Toolan ... Lisa

Radnja:

Turistkinja Helena i njen momak Martin putujući automobilom kroz okrug Leitrim u Irskoj, nalete na čoveka i ubijaju ga. Ubacuju ga u vozilo, medjutim leš oživljava i ugriza Martina. Helena odlazi do obližnje kolibe po pomoć, a Martin se preobražava u zombija i napada je. Kada ga likvidira, ona shvata da je celo selo prepuno zombija. Helena nailazi na lokalnog grobara Desmonda i oni se upućuju ka njegovoj kući, udaljenoj par milja, tražeći sigurno sklonište. Usput sreću još jedan par te saznaju da je bolest ludih krava odgovorna za transformaciju ljudi u žive mrtvace.

 

Moj osvrt:

«Dead Meat» je irski horor film sa zombi tematikom, po priči dosta sličan mnogim drugim filmovima iz ovog podžanra, ali ono što je specifično za ovaj film je da je imao neverovatno nizak budžet od svega 110000 $!

 

Da, cifra zvuči pomalo nestvarno, ali tako je. Producenti su specijalizovani za snimanje jako jeftinih filmova (jedan od njih je «The Braineater»). To znači da su u ovom filmu korišćena vozila samih aktera, za statiste su angažovani lokalni stanovnici i sl.

 

Naravno, tako mali budžet nije mogao proći nezapaženo te se jeftinoća jasno ogleda u maskama zombija, a naročito kada se pojavi vojni tim za eliminaciju.

 

Ipak, to nije sprečilo ove entuzijaste da stvore manje-više zanimljive scene krvoprolića, sa dosta razvaljivanja glava razularenih i gladnih zombija, pomoću ašova ili palice koja se koristi u nekakvom irskom sportu po imenu hurling.

 

Ono što bih izdvojio kao kvalitet filma je dosta uspešno stvorena atmosfera i verno prenesena slika irske vukojebine u kojoj se dešava radnja.

 

Iako «Dead Meat», imajući u vidu finansijski aspekt, nije loše delo, ipak spada ispod proseka, te ne verujem da baš svako ima živaca da ga pogleda. Možda samo pasionirani ljubitelji žanra.

 

Ocena: Yell