I konačno, nakon dosta kvalitetnih, dobrih i sasvim solidnih azijskih filmova, na repertoaru mi se našao jedan koji je prekinuo taj niz. Reč je o filmu "Marebito" (Božansko biće), a preporuke su bile ocena na IMDb-u i podatak da ga je režirao Takashi Shimizu, čovek koji stoji iza "Ju-on" franšize. Na žalost, nisam na vreme uočio podatke da je film snimljen za samo 8 dana i to za manje od 50000 dolara.
Glavni problem u svemu tome je što je priča jako nepovezana, na trenutke besmislena, oslonjena na neku ispraznu filozofiju o strahu pred smrt, ludilo i poricanje istog od strane glavnog junaka Masuoke. Radi se o pravom buvljaku ideja, a sve prate sporo odvijanje i mega dosadni monolozi i dijalozi. Sem toga, jedan segment priče govori o Masuoki koji u podzemlju Tokija pronalazi okovanu devojku, dovodi je kući i brine se o njoj, otkrivajući da ona može da preživi samo ispijanjem krvi. Taj deo me je u mnogome podsetio na švedski film "Låt den rätte komma in", posebno scene kada Masuoka ubija dve žrtve i sakuplja njihovu krv u kanistere. Međutim, za razliku od Eli iz pomenutog filma, ovde devojka nije vampirica već neko stvorenje koje ni sam Shimizu nije uspeo da objasni baš najbolje.
Iskreno, "Marebito" me je propisno udavio i neprijatno iznenadio, jer sam očekivao mnogo više od Shimizua, a ne nedefinisano i zbrkano i pre svega dosadno delo. Preskočite.