Mađioničarev pomoćnik Corky, neslavno prolazi na svom prvom samostalnom nastupu pred klupskom publikom. On kasnije dobija lutka za trbuhozborstvo nazvanog Fats kako bi unapredio svoj nastup i posle nekoliko godina Corky se nađe na vrhuncu slave. Međutim, Fats je razvio svoju ličnost i žele da kontroliše svog gospodara...

 

Ovo je ukratko opis radnje psiho-drame s tragovima horora "Magic", koji je 1978. snimila ekipa iz snova: režiju potpisuje Oskarovac Richard Attenborough (pet godina kasnije pobedio u kategoriji najbolja režija za film "Gandhi"), scenario je napisao dvostruki Oskarovac William Goldman (nagrađen za najbolji scenario za "Butch Cassidy and the Sundance Kid" iz 1969. i "All the President's Men" iz 1976. godine), Oskarovac Jerry Goldsmith je bio kompozitor (dobitnik Oskara za najbolju muziku iz filma "The Omen" i nominovan preko 15 puta za nagradu u toj kategoriji!), glavnu mušku ulogu tumačio je, tada još uvek bez Oskara Anthony Hopkins, a glavnu žensku Ann-Margret i sporednu ulogu Burgess Meredith (oboje dvostruki kandidati za najprestižniju filmsku nagradu)!

 

Kao što vidite, na jednom filmu je učestvovala gomila talentovanih stvaralaca i umetnika što je rezultiralo sasvim zadovoljavajućim filmom, u neku ruku potresnim i u kome briljira Hopkins dok nam prezentuje lik Corkyja koga muče unutrašnji demoni. Zamisao autora da lutak Fats jako likom podseća na Hopkinsa je pun pogodak. SPOILER!: Scena u kojoj Meredith postavlja zadatak Corkyju da sedi s njim pet minut, a da Fats ne progovori je baš potresna, a oba glumca su dočarala taj prizor veoma realno.

 

Neka zamerka po pitanju "Magic"-a, jedino može da se usmeri na tempo kojim se radnja odvija, ali kao što sam napisao, reč je o psihološkoj drami sa tragovima horora, tako da je tako nešto prosto i očekivano. Ne bih dalje piskarao, osim što bih preporučio ovaj film za gledanje, naročito onima koji vole psihološke horore.