Rezultat treće sezone projekta Greenlight je horor film "Feast" iz 2005. godine, a pobednički tim činili su scenaristi Marcus Dunstan i Patrick Melton i režiser John Gulager, inače sin Clua Gulagera koji je glumio u jednom od najkultnijih filmova horor žanra, "The Return of the Living Dead". Iza produkcije "Feasta" stala su veoma poznata imena: Matt Damon, Ben Affleck, braća Bob i Harvey Weinstein i braća Maloof, uloženo je preko 3 miliona dolara i dobijen je zabavan SF horor, svakako jedan od zanimljivijih poslednjih godina, da ne napišem deceniju.

 

Radnja je prilično jednostavna - posetioce zabačene kafančine iznenada napadaju nekakvi vanzemaljci, čudovišta ili šta već i jasno je da ih očekuje grčevita borba za opstanak protiv veoma nezgodnih, snažnih, brzih i pre svega gladnih neprijatelja. Ono što "Feast" donosi je svakako svežina u pogledu nekomplikovanja radnje, specifično predstavljanje svih likova (nadimci, zanimanja u životu, ali i sudbina do kraja filma su mi bili simpatična fora), puno dinamičnosti koja dosta rano počinje i scena krvoprolića koliko hoćeš.

 

Pomenuti Clu Gulager jedan je članova glumačke ekipe, koja i nije preterano poznata, ali je sasvim lepo skockana i upakovana, pri čemu moram da izdvojim i Kristu Allen, ekstremno sexy mamacitu, jednu od nekoliko heroina. Angažovanim glumcima i nije bilo teško da nam približe likove, jer su oni živopisni iako bi to moglo nekome da zasmeta. Takvi karakteri produkuju i nekoliko komičnih scena, a jedan od uspešnije prikazanih likova je Coach, koga glumi Henry Rollins, vođa punk benda Black Flag. Ah da, tu je i kultni Jason Mewes u sporednoj ulozi, poznatiji kao Jay iz dvojca "Jay and Silent Bob".

 

Na žalost, scenaristi su imali i momenata u kojima su se pogubili i preterali u replikama, što pred kraj počinje malko da zamara. U još neke nedostatke, uvrstio bih to što ova čudovišta nisu detaljnije objašnjena, tačnije o njihovom poreklu se ne saznaje ama baš ništa, osim da se razmnožavaju neverovatno brzo iz gotovo antologijske scene seksa između dve kreature. Takođe, nemamo baš puno prilike da ih detaljnije osmotrimo pošto su scene u kojima se pojavljuju veoma dinamične i brze.

 

Ipak, ovaj poslednji pasus nije bitno pokvario utisak - "Feast" je pomalo uvrnut, ali zabavan i zanimljiv film koji nudi gledaocima puno akcije, krvi, delova tela, ali i humora, tako da preporučujem da pogledate borbu za opstanak likova zanimljivih nadimaka: Hero, Bozo, Hot Wheels, Coach, Beer Guy, Honey Pie, Grandma, Heroine, Tuffy i sl.