Režija & scenario:
Neil Marshall

Uloge:
Shauna Macdonald … Sarah
Natalie Jackson Mendoza … Juno
Alex Reid … Beth
Saskia Mulder … Rebecca
MyAnna Buring … Sam
Nora-Jane Noone … Holly

Radnja:
Avanturista Sarah gubi u saobraćajnoj nesreći supruga i ćerku, dok ona preživljava. Godinu dana nakon nesreće, njene prijateljice Beth, Rebecca, Sam i Holly, koje predvodi Juno, pozivaju je da istražuju duboke pećine u planinama. Kada se njihova ekspedicija nađe na otprilike 3 km ispod površine zemlje, obrušava se stena, zablokira im prolaz i grupica biva zarobljena u pećini. Sa ograničenim zalihama, one pokušavaju da pronađu izlaz, ali se ubrzo suočavaju sa gladnim i divljačkim predatorima...
 
Moj osvrt:
Kada sam pre otprilike godinu dana (a u to vreme još nisam pokrenuo ovaj blog), pogledao britanski film «The Descent», nisam bio impresioniran i znam da mi nije ostao u dobrom sećanju.
 
Međutim, kako sam uglavnom nailazio na pozitivne komentare, sve više me je kopkalo da li sam bio u pravu i čekao sam pogodnu priliku da ovom filmu pružim drugu šansu. Kako sinoć nisam imao pametnija posla, odlučio sam da je kucnuo čas da «The Descent» ode na popravni.

I mogu da kažem da je film uspeo da položi popravni. Šta više, moram priznati da je jako zanimljiv, sa dosta napetih scena, sa odličnim i klaustrofobičnim ambijentom. Sve to je režiser Marshall odlično ukomponovao u skladnu celinu, a kad se na to nadovežu i solidne glumice, ali i priča sa zanimljivom pozadinom, dobije se jako dobar horor film.

Dakle, atmosfera stvorena u filmu je za svaku pohvalu, kao i izgled glavnih negativaca – krvoločnih pećinskih ljudi koji su se vekovima adaptirali na život pod zemljom, u dubokoj tami.

U dobru stranu filma uračunao bih i kraj, koji je neobično iznenađujuć i dobar. A sad, postavlja se logično pitanje, kako mi se ovako dobar film nije svideo kada sam ga prvi put pogledao? Odgovor će zauvek ostati misterija... Innocent

Film je doživeo uspeh, što je producente nateralo da razmisle o nastavku koji je planiran za 15. maj 2009. godine.
 

Ocena: Smile

Zvanični website na kome možete igrati i igricu