2006. godine, iz "kuhinje" Jamesa Gunna, čoveka koji je počeo karijeru u Troma Films, nastala je SF horor komedija "Slither". Gunn je potpisao i režiju i scenario, a rezultat je zabavan i nepretenciozan film u kome se na Zemlju sruči meteor, u šumu, a lokalni bogataš u pokušaju švaleracije pronađe sluzavu, pokretnu i okruglu masu iz koje iskače parazit koji mu se zarije u grudi. Njegovo telo postaje domaćin vanzemaljskom parazitu što će malenom gradu razbiti učmalost, naročito kada se zaraza proširi i skoro svi stanovnici se pretvore u krvoločna, izgladnela bića nalik zombijima.
Iako podatak da je Gunn pripadao Troma Films družini nekima može da deluje odbojno, "Slither" nije film koji pripada toj treš ludnici. Pre svega, ovaj film je imao zadovoljavajući budžet od 15 miliona dolara, što je Gunnu omogućilo da angažuje i sasvim solidnu glumačku ekipu koju predvode preslatka Elizabeth Banks, simpatični Nathan Fillion i Michael Rooker koji glumi upravo nesrećnog bogataša. Međutim, iako je "Slither" dobijao uglavnom pohvale od publike i kritičara, imao dobre glumce, zanimljivu radnju i solidan budžet, mnogo bolje je finansijski prošao na DVD-u, nego u bioskopima gde je prodato karata tek za nešto manje od 13 miliona dolara.
Ono što se meni posebno dopalo je ta nepretencioznost koju poseduje, kao i šarm nekog starog SF horora, bez obzira što se kroz celu priču provlači omaž filmovima Gunnovih idola kao što su Carpenter, Kaufman, Cronenberg (sam Gunn je istakao da su najveći uticaj na priču upravo imali filmovi "Shivers" i "The Brood"). Jednostavno, deluje kao da je Gunn imao ideju da snimi film čija je glavna namera da zabavi publiku i po meni je u tome potpuno uspeo, bez obzira što se ne radi o "najoriginalnoj" priči. Nema tu neke filozofije, proseravanja i komplikovanja - gradić je pod invazijom vanzemaljske vrste i nekolicina preživelih i nezaraženih pokušava da pobedi zlo iz svemira. Iako karakterizacija glavnih pozitivaca nije detaljna, istorija njihovog odnosa će vas naterati da navijate za njih, a čak je i glavni negativac Grant na neki tužni način simpatičan.
Uz to, "Slither" obiluje veoma dobrim specijalnim efektima i sa nekoliko vrlo zanimljivih scena, a eventualno kao neki nedostatak mogu da primetim da je malo urađeno na zastrašivanju gledalaca. Duhom i šarmom, "Slither" me je podsetio na sjajni "Tremors" i svrstao se u kategoriju najuspešnijih horor komedija.