Slavni George A. Romero podario je hardcore fanovima zombija još jedan film iz njegove "kuhinje", inače šesti iz tzv. "dead" serijala. Posle kultnih "Night of the Living Dead" (1968) i "Dawn of the Dead" (1978), zatim već slabijih "Day of the Dead" (1985) i "Land of the Dead" (2005), te najlošijeg u nizu "Diary of the Dead" (2007), Romero je snimio "Survival of the Dead" 2009. godine. Kao što ste primetili iz mog opisa, kvalitet njegovih zombi filmova konstantno opada, te pogađate da mu je ovo najgori film.
 
U ovom delu serijala, priča prati grupicu plaćenika koja se na kratko pojavila u prethodnom, "Diary of the Dead" i koja se upućuje ka ostrvu koje naseljavaju potomci Iraca koji se bore sa zombi epidemijom uz međusobne nesuglasice i obračune, jer jedna grupa lokalaca istrebljuje sve zombije dok ih druga čuva nadajući se leku koji će izlečiti njihove najdraže. Vođe ove dve grupe su dva matora prdavca koje ostali bespogovorno slušaju što vodi ka konačnom obračunu bez pobednika.
 
"Survival of the Dead" je toliko loš da sam krajnje neprijatno iznenađen. Znao sam da Romero odavno gubi na kvalitetu, ali "SotD" ima jedan od najlošije i najdosadnije pisanih scenarija i iako ga potpisuje sam Romero, deluje kao da ga je pisao neki početnik ili amater. Priča je nezanimljiva, sa nekakvim etičkim pitanjima oko kojih se lome neki od junaka, radnja zamarajuća zbog čestih ponavljanja "head shot"-ova, očajnih dijaloga, karakterizacije likova i drvene glume u kojoj ubedljivo prednjači Alan van Sprang u ulozi narednika čiji je nadimak Nikotin. Čovek je izgleda pohađao školu glume Stevena Seagala.
 
Nisam 100% siguran, ali ovo je jedan od najdosadnijih zombi horor filmova, a kada to mislim ja, osvedočeni ljubitelj ove tematike, onda bi to nešto trebalo da vam govori. Da ne bude da sam ja previše kritičan, film je svuda kupio uglavnom negativne kritike, a za delo koje je koštalo 4 miliona dolara dovoljno govori podatak da je "SotD" doživeo potpuni fijasko, jer je u bioskopima u SAD i po svetu zaradio bednih 140 hiljada dolara! Najjače je što je i pored svega ovoga, Romero najavio da planira da snimi čak dva nastavka ovog filma. Iskreno se nadam da ćemo biti pošteđeni toga.