10. oktobra 1973. godine, na američkoj televizijskoj stanici ABC prikazan je u okviru "Filma nedelje", horor film "Don't Be Afraid of the Dark". Ovaj film Johna Newlanda, verovatno je najstrašniji televizijski horor, što mu je obezbedilo kultni status. Koliki je uticaj imao, možda najbolje svedoče reči čuvenog Guillerma del Toroa da ga je gledao kao dečak i da su ga njegova braća i on smatrali najstrašnijim ikada. Ovo delo je zaista ostavilo značajan utisak na del Toroa, tako da je on zaslužan za istoimeni rimejk iz prošle godine - bio je jedan od producenata i koscenarista.
 
Rimejk sam, pre izvesnog vremena, imao prilike da pogledam u bioskopu i bio je to jedan od najvećih promašaja koje sam pogledao. Zaista je reč o neubedljivom i ispodprosečnom ostvarenju koje nije vredno pažnje, a kada sam pružio priliku ovom originalu dobio sam sve ono što je nedostajalo rimejku. 
 
Tu pre svega mislim na atmosferu i ambijent, te je original napetiji i zagonetniji, naravno slabijih vizuelnih efekata kada su u pitanju negativci, ali je zato najbolji segment filma njihovo oglašavanje tj. šaputanje u mraku. To čak može izazvati žmarce duž kičme. 
 
Radnja filma je fokusirana na tvrdoglavu domaćicu, koja po useljenju u viktorijansko zdanje, oglušujući se o upozorenja kućepazitelja, oslobađa iz zapečaćenog kamina nekakve gobline koji iz "zahvalnosti" žele njenu dušu kako bi postala jedna od njih. To praktično znači da ceo film nosi na sebi Kim Darby u ulozi ženice i ona je svoj posao odlično uradila. Sve ovo, priča, atmosfera, zvučni efekti i gluma, u sprezi sa minutažom (film traje svega 74 minuta) daje sasvim solidno ostvarenje i "Don't Be Afraid of the Dark" s pravom nosi titulu najjezivijeg TV horor filma, bar kada je u pitanju američka televizija. Moj favorit je i dalje Kadijevićevo "Sveto mesto", kada su u pitanju televizijski filmovi uopšte.