Talentovani britanski reditelj Neil Marshall, inače odgovoran za odlični "The Descent" iz 2005. godine, svoj nesporni talenat nagovestio je tri godine ranije, kada je 2002. godine snimio "Dog Soldiers", pravi akcioni spektakl s vukodlacima. Marshall je sam napisao i scenario za ovaj film po kome rutinska vojna vežba u škotskim brdima postaje prava noćna mora za četu britanskih vojnika. Ignorišući lokalne legende, oni nailaze na ostatke Jedinice za specijalne operacije, ubrzo ih napada grupa vukodlaka i oni s dva smrtno ranjena pripadnika naleću na zoologa Megan koja je upućena u prirodu stvorenja koja su ih napala i vodi ih na najbližu farmu i u usamljenu kuću na njoj. Ispostavlja se da je ta farma u posedu porodice čiji se članovi pretvaraju u krvoločne zveri i četu hrabrih vojnika očekuje najteža bitka za opstanak.
 
Osim nekih sitnijih grešaka u scenariju i twista vezanog za Megan, Marshall je napisao i ekranizovao vrlo dinamičan horor film kome ne manjka akcije i adrenalina. Glavni likovi imaju istoriju koja podrazumeva neraščišćene račune, što dodatno otežava borbu za opstanak, a gluma je na zavidnom nivou što ni ne čudi, jer u filmu igraju Kevin McKidd, Sean Pertwee i Liam Cunningham. Jedna od zanimljivosti je vezana za lokaciju, jer je film gotovo u celosti snimljen u Luksemburgu.
 
Poseban kvalitet su vukodlaci koji su vrhunski odrađeni i dosta često ih ima u kadru. Ipak, ostaje žal što nismo videli nijednu potpunu transformaciju iz čoveka u vukodlaka, a pretpostavljam da je uzrok tome ograničen budžet, što se na sreću nije bitnije odrazilo u drugim segmentima. U još neke nedostatke uvrstio bih i povremeno pojavljivanje klišea u radnji i likovima, ali ništa preterano iritirajuće.
 
Inače, Marshall je "Dog Soldiers" iskoristio da oda počast određenim kultnim filmovima, između ostalih filmu "The Evil Dead", pa se čak jedan lik zove kaplar Bruce Campbell. "Dog Soldiers" je sasvim prihvatljiv horor, idealan za neke praznične dane ili kišovite i hladne vikende. Za 2014. godinu je najavljen nastavak "Fresh Meat", ali ni to nije siguran datum pošto je već nekoliko puta dolazilo do pomeranja, a za prošlu 2011. je bilo u planu snimanje TV serije "Dog Soldiers: Legacy", ali na netu nema preciznijih informacija šta se desilo s tim projektom.