imagebam.com Qoinpro Action Coin
[azijski filmovi ] 21 Jun, 2012 21:17
I konačno, nakon dosta kvalitetnih, dobrih i sasvim solidnih azijskih filmova, na repertoaru mi se našao jedan koji je prekinuo taj niz. Reč je o filmu "Marebito" (Božansko biće), a preporuke su bile ocena na IMDb-u i podatak da ga je režirao Takashi Shimizu, čovek koji stoji iza "Ju-on" franšize. Na žalost, nisam na vreme uočio podatke da je film snimljen za samo 8 dana i to za manje od 50000 dolara.
Glavni problem u svemu tome je što je priča jako nepovezana, na trenutke besmislena, oslonjena na neku ispraznu filozofiju o strahu pred smrt, ludilo i poricanje istog od strane glavnog junaka Masuoke. Radi se o pravom buvljaku ideja, a sve prate sporo odvijanje i mega dosadni monolozi i dijalozi. Sem toga, jedan segment priče govori o Masuoki koji u podzemlju Tokija pronalazi okovanu devojku, dovodi je kući i brine se o njoj, otkrivajući da ona može da preživi samo ispijanjem krvi. Taj deo me je u mnogome podsetio na švedski film "Låt den rätte komma in", posebno scene kada Masuoka ubija dve žrtve i sakuplja njihovu krv u kanistere. Međutim, za razliku od Eli iz pomenutog filma, ovde devojka nije vampirica već neko stvorenje koje ni sam Shimizu nije uspeo da objasni baš najbolje.
Iskreno, "Marebito" me je propisno udavio i neprijatno iznenadio, jer sam očekivao mnogo više od Shimizua, a ne nedefinisano i zbrkano i pre svega dosadno delo. Preskočite.
[azijski filmovi ] 16 Jun, 2012 21:12
Režiser Hideo Nakata, nakon ogromnog uspeha koji je postigao filmom "Ringu" i njegovim nastavkom, nije dugo ostavio fanove horor žanra u čekanju novog odličnog filma. Tri godine posle "Ringu 2", Nakata je režirao "Honogurai mizu no soko kara", još jedno sjajno delo japanske horor kinematografije koje je na američkom tržištu prevedeno "Dark Water" iako bi u bukvalnom prevodu na naš jezik približnije glasilo "Voda iz mračnih dubina".
Nakata je, dakle, uspeo da snimi još jedno nezaboravno delo, a ovu horor dramu snimio je po kratkoj priči Kôji Suzukija "Poplava" koju su u scenario prilagodili Ken'ichi Suzuki i Yoshihiro Nakamura. Radnja se vrti oko razvedene majke Yoshimi i njene šestogodišnje kćerke Ikuko, koje se useljavaju u jeftin i pristupačan stan u sumornoj zgradi i u kom prokišnjava plafon iz stana iznad - a u njemu niko ne živi. Naravno, Japanci ne bi bili majstori kada ovu glavnu priču ne bi proželi porodičnim problemima i Yoshiminim problemima iz detinjstva, kao i sudbinom dveojčice koja je živela u stanu iznad njihovog i koja se vodi kao nestala.
Rezultat svega je potresna priča o majčinskoj ljubavi i žrtvi koju su majke spremne da podnesu kada su u pitanju njihova deca. Ovu priču praktično na svojim plećima nosi Hitomi Kuroki u ulozi Yoshimi, a priča se savršeno uklapa u mračan, turoban i depresivan ambijent siromašnijeg dela grada koji je gotovo stalno okovan oblacima i teškom kišom. Osim tog dramskog dela, koji je dakle na visokom nivou, "Vodu iz mračnih dubina" odlikuje i sasvim solidna doza strave i užasa, a od završne scene u liftu zgrade diže se kosa na glavi. Nema šta, reč je o prelepom filmu...
[azijski filmovi ] 11 Jun, 2012 15:18
Posle japanskih i jednog tajlandskog filma, serijal gledanja azijskih ostvarenja nastavlio sam s tajvanskim "Gui si" (Svila), delom Chao-Bin Sua koji je njime debitovao u horor žanru. Su je pisao scenario i režirao film koji se smatra najboljim u tajvanskoj kinematografiji u tom žanru. Po podacima sa sajta asian-horror-movies.com u ovoj zemlji je u poslednjih desetak godina snimljeno sedam horora, a "Gui si" je odskočio kvalitetom (uz "Shuang tong" koji ću možda pogledati ako ga nabavim).
Kao što je za očekivati, "Gui si" je izraziti predstavnik azijskog horora - odlikuje ga složena priča, dosta dramskih segmenata ali i strava i užas u maloj, ali upečatljivoj dozi. Radnja prati japanskog naučnika Hashimota koji je stvorio nekakav uređaj za zarobljavanje energije. On svom timu saradnika pridružuje specijalnog agenta Tunga, kako bi mu pomogao da razreši misterioznu smrt i sudbinu dečaka čijeg je duha zarobio upravo pomoću svoje spravice.
Kako sam pomenuo, priča je komplikovana i to zbog paralelnog praćenja sudbine nekoliko likova - duha dečaka i njegove majke, Tunga i njegove majke, Hashimota. "Gui si" je u svakom slučaju zanimljiv film, koji obrađuje temu života posle smrti i večitog traganja ljudi za beskonačnim životom. Naravno, film produkcijski izgleda savršeno, glumačka ekipa je na nivou i predvodi je Chen Chang koji je igrao u spektaklima Johna Wooa i Ang Leeja - "Red Cliff" i "Crouching Tiger, Hidden Dragon", a specijalni efekti su fantastično odrađeni.
Možda će nekome pomoći trivijalnost da sam na jednom stranom blogu, naleteo na komentar kako je "Gui si" azijski "Ghost Busters", samo bez smeha. Summa summarum, ovo nije spektakularno delo poput "Ringu", "Ju-on" i "Shutter", ali je sasvim gledljivo i na momente vrlo zanimljivo. 
1 2 3 4 5 6  Sledeći»
site statistics