Kada neko pomene japansku franšizu "Ju-on", većina poklonika horor žanra pomisli na film "Ju-on: The Grudge" iz 2002. godine. Međutim, ova franšiza započela je četiri godine pre toga, kada je nadareni Takashi Shimizu pozvan od strane Kiyoshi Kurosawe da učestvuje u televizijskom projektu "Gakkô no kaidan G", sedamdesetominutnom filmu koji se sastojao iz četiri priče. Shimizu je pisao scenario i režirao dve od te četiri priče: "Katasumi" i "4444444444" (u japanskoj kulturi broj 4 je nesrećan broj, pa tako npr. ne postoje hotelske i bolničke sobe s tim brojem, a razlog leži u tome da se ovaj broj izgovara kao reč smrt). Sam Shimizu izjavio je da su ove dve priče u stvari osnova Ju-on serijala i da su istinski prequeli priče.
 
Dve godine kasnije, u okviru čuda zvanog V-Cinema (filmska industrija nastala u Japanu osamdesetih godina XX veka, u kojoj su se snimali filmovi direktno-za-video; za razliku od ovakvih filmova sa zapada, japanski su prestižniji, posebno zbog toga što su neka velika rediteljska imena pravila karijeru na ovaj način, kao Takashi Miike i pomenuti Takashi Shimizu, pre nego što su dobili priliku da snimaju filmove za bioskopska prikazivanja), nastao je "Ju-on", još jedan sedamdesetominutni film. Uspeh koji je Shimizu doživeo ovim filmom, i njegovim nastavkom iz iste godine "Ju-on 2", doveo je do snimanja i bioskopskih verzija "Ju-on: The Grudge" i "Ju-on: The Grudge 2", pa čak i jednog američkog rimejka i njegova dva nastavka!
 
Kada pustite "Ju-on", možda ćete se osetiti razočarano, zbog kamere kojom je sniman, ali ne dajte da vas to pokoleba i udalji od ovog fantastičnog filma. Shimizu je koncipirao film kao priču ispričanu kroz sudbinu šest likova i jedina zamerka ide u pravcu redosleda ovih segmenata što gledaoce može prilično zbuniti. Osim toga, sve ostalo je sjajno i meni je ovo bio jedan od strašnijih filmova koje sam pogledao, posebno u poslednje vreme. Svi segmenti priče kulminiraju scenama koje izazivaju istinsku i pomalo zaboravljenu jezu. Zbog toga, ovu priču o prokletstvu preporučujem kao obaveznu "lektiru" za sve horor fanove i kako ne bih kvario utisak neću opisivati ni jedan detalj radnje već prepuštam da sami odgledate film i uživate.