Nedostatak novijih naslova, naterao me je da pružim priliku klasiku "Christine" koga sigurno nisam pogledao preko deset godina. Reč je o spektakularnom hororu koji je režirao John Carpenter i to po scenariju Billa Phillipsa koji je prilagodio istoimenu novelu Stephena Kinga. Radnja je jednostavna: Arnie, srednjoškolac-štreber i smotanko zaljubljuje se na prvi pogled u olupinu od automobila i ne žali novaca da ga kupi i dovede u prvenstveno stanje. Njegovi malobrojni prijatelji primećuju da se osim automobila menja i sam Arnie koji provodi previše vremena uz "Christine" i razvija se u drskog i arogantnog mladića, suštu suprotnost od Arnija kakvog poznaju.

 

Kada se snimanja po Kingovom delu lati majstor poput Carpentera, rezultat može samo da bude izvrstan film. Iako je sam zaplet otkačen, mislim reč je o ukletom automobilu, "Christine" je ozbiljan horor film, predivno snimljen i fantastično razvijen od početka do kraja. Carpenter je dosta posvetio karakterizaciji glavnog lika Arnija i njegov preobražaj iz štrebera u lošeg momka me je fascinirao.

 

Lisac poput njega izabrao je i odličnu glumačku postavu - u ulozi Arnija briljira Keith Gordon, njegovog najboljeg prijatelja igra John Stockwell, devojku Alexandra Paul, a u epizodnim ulogama se pojavljuje Travoltina lepša polovina Kelly Preston, Harry Dean Stanton u ulozi inspektora i Robert Prosky koji je bukvalno razbio u ulozi vlasnika automehaničarske radionice u kojoj se veći deo filma nalazi crveni Plymouth Fury zvani "Christine".

 

Poseban kvalitet leži i u specijalnim efektima, jer je transformacija potpuno uništenog automobila u prelepu limuzinu fascinantna i oduzima dah. Stvarno svaka čast i kapa dole ljudima koji su to tako savršeno izveli davne 1983. godine. Inače, kako je Plymouth Fury proizveden 1958. godine i malom broju primeraka, Carpenter je bio primoran da druga dva modela Belvedere i Savoy zamaskira da liče na Fury i za potrebe snimanja uništio je 21 Belvedere i nekoliko Furyja.

Čuvena "show me" scena:

 

Naravno, kada je reč o Carpenteru, onda treba pomenuti i muziku. "Christine", tako, osim zanimljivog soundtracka koji je napravio uz pomoć starog saradnika Alana Howartha, odlikuje i dobra rock'n'roll muzika. Upečatljiva je svakako uvodna scena, kada vidimo "Christine" u fabrici automobila u Detroitu i kada je Carpenter kao muzičku podlogu iskoristio pesmu "Bad to the Bone" u izvođenju Georgea Thorogooda i The Destroyersa:

Sve u svemu, "Christine" je lektira za sve horor sladokusce.