imagebam.com Qoinpro Action Coin
[Generalna ] 29 Novembar, 2008 09:53

Kao što znate, uveo sam izbor za film meseca kako bi ste imali jasniji uvid u to šta vredi pogledati, a šta ne. Za prvih 9 meseci protekle godine, najbolje filmove sam birao ja, a za poslednja tri meseca u godini odlučivaćete Vi. Anketa je pokazala da Vam se najviše dopao film "Mirrors", dok je moj favorit "Midnight Meat Train" podelio drugo mesto.

 

Ubrzo ću postaviti novu anketu, izbor za film meseca novembra, a evo pregleda do sada izabranih filmova:

Film meseca:
 
januar - The Thing (1982)
februar - 30 Days of Night (2007)
mart - The Mist (2007)
april - The Girl Next Door (2007)
maj - [●Rec] (2007)
jun - The Shining (1980)
jul - Dawn of the Dead (2004)
avgust - Pit and the Pendulum (1961)
septembar - Viy (1967)
oktobar - Mirrors (2008)
[američki filmovi ] 29 Novembar, 2008 09:35

Režija & scenario:
Jean-Baptiste Andrea & Fabrice Canepa
Uloge:
Ray Wise … Frank Harrington
Lin Shaye … Laura Harrington
Mick Kain … Richard Harrington
Alexandra Holden … Marion Harrington
Billy Asher … Brad Miller
Amber Smith … Lady in White
Steve Valentine … Men in Black
Radnja:
Poslednjih 20 godina, Frank Harrington preko volje vozi svoju porodicu na božićnu proslavu kod svoje tašte. Ove godine, kreće prečicom. To je najveća greška koju je napravio u svom životu: počinje košmar. Misteriozna žena u belom luta šumom, ostavljajući smrt za sobom. Užasavajući crni automobil, sa nevidljivim vozačem, odvozi žrtve u srce noći. Svaki znak na putu ukazuje na destinaciju na koju nikada ne stižu. Preživeli podležu panici i ludilu, duboko zakopane tajne izbijaju na površinu i Božić se pretvara u živi pakao.

Moj osvrt:
Da sam ovaj film pogledao samo pre nedavno odgledanog filma «Reeker», verovatno bi moj utisak bio takav da bi «Dead End» svrstao u jedan od najboljih horora koje sam gledao. Naravno, to ne znači da ovaj film nije odličan, već samo da mi je gledanje «Reekera» pokvarilo užitak.

«Dead End» po svojoj koncepciji predstavlja jedan od retkih primera kako bi horor filmovi trebali da se snimaju, jer praktično bez potrošenog litra krvi, misterioznom pričom i sablasnom atmosferom, uspeva da održi visok nivo napetosti i jeze.

Glavni glumac je Ray Wise, najpoznatiji po ulozi oca Laure Palmer iz serije «Twin Peaks» i on je odličan i ovde u ulozi oca, kao i njegova filmska supruga Lin Shaye.

Kao što sam pomenuo, atmosfera je vrlo spooky, a za to je svakako zaslužna priča smeštena u idealan ambijent. I sam kraj filma donosi malu razliku u odnosu na film «Reeker» (a da ne bude zabune autori «Reekera» su malo preradili ideju ovog filma), što je potencijal za nastavak.
Po meni je i deo filma kada majka poludi, fenomenalan. Odlična gluma Lin Shaye je to dočarala na briljantan način, a to njeno ludilo deluje zastrašujuće.

U loše strane filma ubrojao bih dve-tri neverovatne scene na početku filma. Zaista me je glupost neprijatno iznenadila. Napr. kada porodica sa misterioznom devojkom u belom dodje pred nekakvu rendžersku kućicu, njihov sin istrčava iz auta u šumu, vadi «Playboy», kači žvakom duplericu na stablo i pod svetlošću upaljača drka na nju. U sred jebene šume, na samo nekoliko metara od porodice, ali eto, svašta se može videti.
«Dead End» je svakako iznenadjujuće dobar film, sa dobrom idejom i solidnom realizacijom. Pogledajte ga, ali po mogućstvu pre «Reeker»-a.

Ocena:
Wink
site statistics