Kazahstanac Timur Bekmambetov posle režiranja uspešnih ruskih SF filmova "Noćna" i "Dnevna straža" i produciranja crtaća "9", upustio se u novu producentsku holivudsku avanturu zvanu "Apollo 18". U skladu sa važećim trendovima, Bekmambetov je odlučio da finansira snimanje još jednog tzv. "foun footage" filma, a ovoga puta je korišćena i izlizana fraza da je reč o autentičnom materijalu tj. da je pred gledaocima 80 i nešto minuta snimaka koje je slala tročlana posada misije "Apollo 18". Kvaka je u tome što zvanično ova misija nije ni izvedena, ali su danas nekako procurile informacije i svi možemo da vidimo zašto se SAD nisu pojavljivale na Mesecu od famoznog "Apolla 11" i Neila Armstronga. Reklamna kampanja je bila takva da su iz distributerske kuće Dimension Film, tačnije jedan od braće Weinstein je izjavljivao da film nije fikcija već 100% realnost.
 
Naravno, to je svetlosnim godinama daleko od istine - "Apollo 18" je vešto režiran od strane Španca Gonzala Lópeza-Gallega, a tročlana posada su ne toliko poznati, koliko iskusni glumci što im je omogućilo da sjajno iznesu svoje uloge i dočaraju dramu i neizvesnost kroz koju prolaze kosmonauti na ovoj misiji.
 
Ono što je činjenica i što opterećuje ovaj film je to da je radnja na momente lako predvidiva, malo toga je neočekivano, a scenario na nekoliko mesta ima ozbiljne nedostatke (jedan od primera je sovjetska lunarna letilica čija je unutrašnjost uništena, razvučena je i pokidana gomila kablova, komande su pisane ćirilicom, ali to ne ometa jednog od kosmonauta da je pokrene s lakoćom).
 
"Apollo 18" je doživeo čudnu sudbinu - u produkciju je uloženo 5 miliona dolara, a zaradio je 25 što je svakako zadovoljavajuće, ali pored finansijskog uspeha, film je osakaćen od strane kritičara, pa čak i publike (jedan od primera je i ispodprosečna ocena na IMDB-u po mom mišljenju). S ovim se ne bih složio, jer je po meni ovo sasvim zadovoljavajući SF horor. Gluma je odlična, enterijer i eksterijer letilica, ostale spravice i površina Meseca su realni, a efekti vešto zamaskirani kamerama čiji snimci nisu baš najjasniji ali u tome je draž. Dopala mi se i drama koju doživljavaju likovi na Mesecu, zanimljiva vanzemaljska vrsta koja nastanjuje Zemljin satelit i iznad svega to što film ne upada u klasičnu američku patetiku na koju publika preko bare otkida. Ne znam za druge, ali po meni je "Apollo 18" nepravedno popljuvan i potcenjen...