Režiser:
Fred Walton
Scenaristi:
Steve Feke & Fred Walton
Uloge:
Charles Durning ... John Clifford
Carol Kane ... Jill Johnson
Colleen Dewhurst ... Tracy
Tony Beckley ... Curt Duncan
Ron O'Neal ... Lt. Charlie Garber
Radnja:

Isprepadana bejbisiterka, neprestana zvonjava telefona i šaputanje pretnji bazirali su jedan od najnapetijih horora ikad snimljenih. Carol Kane igra srednješkolku Jill, bejbisiterku koju uznemirava serija pretećih telefonskih poziva sve dok policija ne udje u trag psihopatskom ubici Curtu Duncanu i uhapsi ga. Sedam godina kasnije, noćna mora ponovo počinje kada Duncan pobegne iz ludnice u kojoj je bio smešten i krene u nemilosrdni lov na Jill, sada suprugu i majku dvoje dece.
 

Osvrt:

"When a Stranger Calls" je film koji je klasičan primer kako jedan film može postati kultan iako je većim delom poprilično dosadan! Sam početak filma, prvih 20 i nešto minuta je filmu donelo status kulta i to sasvim opravdano. Tih 20-ak minuta ušlo je u istoriju, kao jedna od najstrašnijih scena u horor žanru i ja Vam samo mogu preporučiti da film pogledate ali bez čitanja radnje na sajtu IMDB jer će Vam to sasvim sigurno umanjiti šok.

Dakle, početak filma je genijalan, ali nakon toga dolazi do drastičnog pada kvaliteta, neshvatljivo gurajući film u vode mlakog trilera, iako su se autori filma trudili da i tu stvore napetu i specifičnu atmosferu. Mogu reći da je i završna scena svakako antologijska, koja je potpuno u skladu sa početnih 20 minuta. Po meni je važnu ulogu odigrala i muzička podloga u napetim scenama.

Mana filma je i psihopatski ubica Curt Duncan, u jednom trenutku predstavljen kao iskonsko zlo i veoma brutalan, a kasnije prilično otupljen i bez, ako mogu tako da se izrazim, negativne harizme karakteristične za takve filmske likove. Sem tog kvaliteta sa početka i kraja filma, na kultni status filma uticala je i priča o tome da je film snimljen po urbanoj legendi i noćnoj mori američkih bejbisiterki.

Budžet filma je bio skroman, svega oko 800000 $ ali film je doživeo veliki uspeh i zaradio oko 21 milion $. U svakom slučaju, zbog početka i kraja film je obavezan za ljubitelje horora. Inače, 2006. godine snimljen je i remake koji je prošao mnogo slabije. Kakvo iznenađenje!
Ocena: 6.0/10 (ali prvih 20 minuta 10/10)