Režiser:
Antti-Jussi Annila
Scenarista:
Iiro Küttner
Uloge:
Ville Virtanen ... Eerik
Tommi Eronen ... Knut
Viktor Klimenko ... Semenski
Rain Tolk ... Rogosin
Kari Ketonen ... Musko
Sonja Petäjäjärvi ... Poika
Radnja:
Godina je 1595. Dugi rat između Švedske i Rusije je konačno završen. Braća Eerik i Knut su švedski izaslanici u komisiji koja određuje granicu između Finske i Rusije. Njih dvojica počine strašan greh kada ostave mladu devojku da umre užasnom smrću. Kada granična komisija dođe u močvarnu oblast koje nema na mapama, ta devojka počinje da ih proganja i bljuje beskrajnu nečistoću. Iscrpljeni ljudi nalaze sklonište u sauni u bezimenom selu u sred močvare. U sauni u kojoj se svi gresi mogu sprati. Tražeći oproštaj Knut i Eerik ulaze u nju...
 

Osvrt:

Finski film "Sauna" još jedan je dobar znak da je evropsku kinematografiju zahvatio vrlo pozitivan trend snimanja manje-više uspešnih horor filmova. Ono što horore iz Evrope čini različitim od holivudskih je lagana radnja, kvalitetna gluma i priče ispričane na zanimljiviji način. Moram priznati da mi se isprva, film nije dopao, ali kada sam malo mućnuo glavom i povezao neke detalje iz filma promenio sam mišljenje.

"Sauna" je film koji ima dosta kvaliteta - glumci su odlični, produkcija takođe, režija, u ovom slučaju i scenografija i kostimografija, dakle sve je jako dobro. Sama radnja je dosta složena (a njeno praćenje mi je dodatno otežao očajan prevod Undecided), ali je ipak takva da ćete se posle filma preispitivati šta je poenta, a ne kao u većini slučajeva samo ugasiti film i vratiti se svakodnevnim obavezama.

Film je metaforičan, zalazi duboko u filozofiju o gresima i njihovim posledicama na ljudsku savest, meša religiju i sujeverje, pa čak i okultizam. Takva priča je odlično uklopljena u ambijent, pa su vreme i mesto odvijanja radnje pun pogodak. Mada je veći deo filma u dramskim vodama, on nije dosadan, jer se horor scene doziraju pravovremeno.

Na kraju, efekti su takođe zanimljivi i kvalitetni što dodatno doprinosi opštem utisku da je "Sauna" osvežavajuće dobar film i preporučujem ga.
Ocena: 7.0/10