Režiser:
Wes Craven
Scenaristi:
Richard Maxwell & Adam Rodman po knjizi Wadea Davisa
Uloge:
Bill Pullman ... Dennis Alan
Cathy Tyson ... Marielle Duchamp
Zakes Mokae ... Dargent Peytraud
Paul Winfield ... Lucien Celine
Brent Jennings ... Louis Mozart
Conrad Roberts ... Christophe
Radnja:
Dennis Allan je naučnik koji odlazi na Haiti zbog glasina da postoji droga koja primaoca potpuno parališe, ali on ostaje svestan svega. Ti efekti često prevare doktore koji žrtve proglašavaju mrtvima. Da li takva droga može biti osnova legende o zombijima?
 
Allan se upušta u iznenađujuću i često natprirodnu istragu u toku turbulentnog društvenog haosa koji zahvata Haiti usred revolucije protiv omraženog diktatora Duvaliera. Često samo pion u većoj igri, Allan mora da razluči šta je nauka, šta je sujeverje, a šta je nepoznato u anarhističkom društvu u kome su korumpirana policija i šamani svakidašnjost.
 
Osvrt:
"The Serpent and the Rainbow" je neobičan film koji gledaoca uvlači u tajanstveni svet crne magije na Haitiju, u kome američki naučnik pokušava da istraži čuvene priče o zombijima kako bi eventualno pronašao lek za farmaceutsku kompaniju za koju radi. Kako neke tajne moraju da ostanu na ostrvu, skeptični Allan postaje meta zlog vudu vrača, inače šefa policijske stanice, te biva uvučen u taj magijski vrtlog u koji se trudi da ne veruje, ali čitav film ima natprirodna iskustva i halucinacije koje ga muče.

Te scene sa priviđenjima su jako dobre, a svakako najstrašnija scena je pojava vudu čarobnice u jednoj od njih - zvuci koji prate njenu pojavu su fenomenalni.

Verovatno kada ste pročitali da se radi o zombijima, pomislili ste na klasičnu priču, ali to nije tako - ovde su zombiji donekle razumni, nisu gladni ljudskog mesa ili mozgova i ne mogu se ni u jednom trenutku smatrati zlim bićima, dakle potpuno su suprotni holivudskim klasičnim zombijima. Razlog je prost - film je vrlo labavo rađen po istoimenoj knjizi Wadea Davisa o čuvenom slučaju Clairviusa Narcissea sa Haitija o čemu nešto više možete saznati na ovom linku. Taj čovek je tvrdio da je bio zombi 18 godina sve dok njegov gospodar nije umro (ili bolje rečeno gospodar njegove duše).

Dakle, da zaključim, film je dosta solidan i neobičan, a zanimljivo je da je sam autor knjige izjavio da je "The Serpent and the Rainbow" jedan od najgorih filmova u istoriji Holivuda.

Ocena:
6.0/10