Režiser:
Lucio Fulci
Scenaristi:
Elisa Briganti & Dardano Sacchetti
Uloge:
Tisa Farrow ... Anne Bowles
Ian McCulloch ... Peter West
Richard Johnson ... Dr. David Menard
Al Cliver ... Brian Hull
Auretta Gay ... Susan Barrett
Stefania D'Amario ... Menard's Nurse
Radnja:
Obalska straža Njujorka dolazi na naizgled napušteni brodić. Jednog od njih napada zombi i ubija ga, dok drugi šalje zombija u more. Policija na uviđaju otkriva da je brodić u vlasništvu poznatog naučnika koji je poslednji put viđen na jednom od karipskih ostrva. Novinar Peter West i naučnikova kćerka Ann odlaze na Antile da ga pronađu.
 
Na tom putu, sreću se sa avanturističkim parom, Brianom i Susan koji im se pridružuju i primaju ih na svoj brod. Kada stignu na ostrvo Matul, oni pronalaze doktora Menarda, prijatelja Anninog oca, i otkrivaju da užasna bolest pretvara domoroce u zastrašujuće zombije koji proždiru ljudsko meso i koji su čini se neuništivim...
 
Osvrt:
Nemojte da Vas zbuni naslov ovog filma - on nije nikakav nastavak, već je samo iskoristio ogromnu popularnost "Dawn of the Dead" koji je u Italiji preveden kao "Zombi". Fulci je tu pomamu želeo da maksimalno iskoristi te je ovaj film nazvan "Zombi 2" a pored ovog, nazivan je i sledećim imenima "Zombie", "Island of the Living Dead", "Zombie Island", "Zombie Flesh Eaters" i "Woodoo".
 
"Zombi 2" je poprilično zbunjujuć film. S jedne strane su zombiji i gore scene kao najkvalitetniji deo filma (zbog ovih scena je u mnogim evropskim zemljama cenzurisan i zabranjivan), uz jezivu i neprijatnu muzičku temu koju je smislio Fabio Frizzi, dok su na drugoj strani rupe u scenariju kojih ima mnogo i od kojih su mnoge besmislene, kao i očajna gluma uglavnom svih likova.
 
Film je poznat po antologijskoj sceni borbe na otvorenom moru između Susan koja roni radi slikanja (inače roni u tanga gaćicama) i zombija, a zatim dolazi do borbe između zombija i ajkule, prsa u prsa. Otkud zombi tu, nikome nikada neće biti jasno, ali eto, ta scena je ušla u istoriju.
 
Iako su zombiji korektno odrađeni vizuelno, i kod njih se dešavaju nekakve čudne promene zbog različitih zamisli ekipe koja je snimala film - u jednom trenutku su najsporiji mogući zombiji, praktično sposobni da dođu do ljudskog mesa samo na brojnost, a u drugom razvaljuju vrata, imaju nadljudsku snagu, prikradaju se u stilu nindže itd. Ili šta tek reći o leševima konkvistadora koji ustaju iz grobova posle 400 godina i to sa sve mesom na sebi? Ah, pa da, crvi im već 400 godina jedu očne jabučice i jezik i nikako da pređu na ostale delove.
 
"Zombi 2" je dakle po mnogo čemu, tek prosečan horor film, sa dosta propusta, sa redom akcije pa redom odmora, mada ja uvek uzimam u obzir i godine kada je film snimljen kao olakšavajuću okolnost. Dakle, iako prosečan, film ima dve-tri antologijske scene a i sam kraj je apokaliptično dobar, mada se tako nešto može predvideti.

Ocena: 5.0/10