Režiser:
Bryan Forbes
Scenarista:
William Goldman po noveli Irae Levina
Uloge:
Katharine Ross ... Joanna Eberhart
Paula Prentiss ... Bobbie Markowe
Peter Masterson ... Walter Eberhart
Nanette Newman ... Carol Van Sant
Tina Louise ... Charmaine Wimpiris
Radnja:
Urbana i liberalna Joanna Eberhart, čiji je hobi fotografija, seli se sa porodicom iz Njujorka u Stepford. Njen suprug Walter odlučio je da se presele u ovo mirno predgrađe, međutim Joanni se ne dopada novi komšiluk sa prelepim, urednim i savršenim domaćicama. Ona se sprijatelji sa Bobbie Markovitz i Charmaine Wimperis koje jedine odstupaju od šablona po kome se ponašaju ostale "stepfordske žene". Međutim, kada i njih dve naglo promene ponašanje i stavove, Joanna počinje da sumnja na veliku zaveru koja je mračna tajna savršenog mestašca u koje se doselila i shvata da će uskoro doći red i na nju.
 
Osvrt:
Po informacijama na IMDB-u o ovom filmu, tačnije o žanru kome pripada i radnji, stekao sam utisak da se radi o nekakvom spektakularnom SF hororu, naročito zbog dobre ocene, a u stvari "The Stepford Wives" je drama sa dve horor scene i to na samom kraju. To ne znači da je film loš, čak naprotiv, ali prave ljubitelje horor žanra će svakako razočarati nedostatak akcije i napetosti koje imaju filmovi kakve mi volimo da gledamo. 

Zaista je šteta što film nema više brutalnosti, jer je ova priča mogla da bude znatno upečatljivije predstavljena i pojačana efektima i "gore" scenama. Ne znam šta bih još mogao da dodam, osim da ću filmu dati ocenu za opšti utisak dok ga zaista ne bih smatrao klasičnim hororom.

Ocena: 6.0/10