Režiser i scenarista:
Pascal Laugier
Uloge:
Morjana Alaoui ... Anna
Mylène Jampanoï ... Lucie
Catherine Bégin ... Mademoiselle
Robert Toupin ... Le père
Patricia Tulasne ... La mère
Radnja:
15 godina nakon što je pobegla iz zatočeništva, Lucie pronalazi svoje mučitelje i ubija ih, kao i njihovu decu. Njena najbolja drugarica Anna, koja je i zaljubljena u Lucie, pomaže joj da zataška zločin, ali još dok su u kući pobijenih, Lucie izvršava samoubistvo  izmučena halucinacijama pri kojima sama sebi nanosi teške povrede. Šokirana smrću svoje drugarice, Anna slučajno pronalazi vrata za skriveno mučilište u podrumu kuće gde pronalazi još jednu devojku. Ubrzo, zažaliće što nije pobegla iz kuće na vreme...


Osvrt:
Novi francuski horor film dobio je veliki broj fanova širom planete. Dobra produkcija uz kvalitetnu režiju i glumu, sa solidnim pričama, zaokupili su pažnju ljubitelja žanra. Francuzi zaista snimaju kao "ludi" pa smo poslednjih godina u prilici da gledamo širok izbor: 2003. je snimljen "Haute Tension", 2006. su snimljeni "Sheitan" i "Ils", 2007. "Frontière(s)" i "À l'intérieur", a 2008. "Martyrs" i "Mutants".


Ipak, iako su dakle svi oduševljeni francuskim hororima, ja spadam u onu manjinu koja nije. Osim "Mutants", pogledao sam sve gore navedene i moram priznati da mi je svaki film ostavio nepotpun utisak. Moje osvrte na neke od njih možete naći na blogu (Haute Tension, Frontière(s), À l'intérieur).

Što se tiče "Martyrs"-a, mislio sam da je sa "À l'intérieur" završeno sa trendom brutalno bolesnih filmova ali sam se prevario. "Martyrs" je do poslednjih pola sata jako dobar, sa specifičnom pričom, sa odličnom scenom masakra "obične francuske porodice", ali u tih poslednjih pola sata se sve ruši, filozofijom koja meni nije zanimljiva a scene maltretiranja i mučenja su preterane. Možda neko to voli da gleda, ali po meni je ekstremna brutalnost nezanimljiva i daleko od horora - da Vam prevrće creva to stoji međutim to nije horor fantazija koju ja volim da pogledam.


Pošto su komentari filma po internetu uglavnom pozitivni, izbor je na Vama - hoćete li preskočiti "Martyrs" ili u skladu sa imenom filma pristati na mučenje dok ga gledate.
Ocena: 5.0/10