Režija:
Michele Soavi
Scenario:
Gianni Romoli & Tiziano Sclavi
Uloge:
Rupert Everett ... Francesco Dellamorte
François Hadji-Lazaro ... Gnaghi
Anna Falchi ... She
Mickey Knox ... Marshall Straniero
Fabiana Formica ... Valentina Scanarotti
Radnja:
Ovaj film je baziran na noveli Tiziana Sclavija i on čitavo vreme odražava Sclavijevu filozofiju izmešanu u najuspešnijem stripu u Italiji: Dylan Dog. Francesco Dellamorte je čuvar groblja u gradiću Buffalora, na severu Italije, na kome se iz nepoznatih razloga, leševi vraćaju iz mrtvih a njegov zadatak je da ih uništi. Na ionako čudnu situaciju nadovezuje se i pojava prelepe udovice sa kojom Dellamorte započinje aferu što dodatno zakomplikuje njegov život...
 
Osvrt:
Pretpostavljam da će mi ovo biti najteža recenzija/osvrt/mišljenje koje sam napisao na ovom blogu. Razlog je taj jer je film na sve strane ishvaljen, svi su oduševljeni njime, svi - sem mene. Pre dugo vremena gledao sam "Dellamorte Dellamore", ali ne sećam se koji je bio razlog no odgledao sam ga tada samo do pola (ili možda i nešto manje od toga). I evo, tek juče sam ponovo pustio film i ovog puta ga odgledao od početka do kraja.
 
Sećanje na nedovršen ali zanimljiv film sa dobrom atmosferom i fascinatnom ulogom Ruperta Everetta je ubrzo izbledelo i zamenilo ga je razočaranje. "Dellamorte Dellamore" je u stvari samo nabacana gomila ideja, sa vrlo malo logičnosti ali bez nekakve iracionalne filozofije koja bi me oduševila. Lokacija je manje više OK, likovi su totalno izopačeni, morbidni i neobični, ali sve to smućkano sa pričom koja ima nekoliko nivoa jednostavno mi nije leglo.
 
Naravno, film ima nekoliko i dobrih stvari: sjajni Rupert Everett, Ana Falchi, zombiji, odličan obrt u delu radnje sa udovicom, ali to nije bilo dovoljno da ovo delo ostavi jak utisak na mene. Verovatno će mnogi smatrati moje mišljenje blasfemičnim ali "Dellamorte Dellamore" me ostavio ravnodušnim i pomalo razočaranim.

Ocena: 4.5/10