Režiser:
Courtney Solomon
Scenarist:
Courtney Solomon po noveli Brenta Monahana
Uloge:
Donald Sutherland ... John Bell
Sissy Spacek ... Lucy Bell
James D'Arcy ... Richard Powell
Rachel Hurd-Wood ... Betsy Bell / Entity Voice
Matthew Marsh ... James Johnston
Thom Fell ... John Bell Jr.
Radnja:
2006. je godina. U mestu Red River u Tennesseeju, tinejdžerka ima česte noćne more. Njena majka čita stari dnevnik napisan 1817. godine, koji je pronašla u kući svog pretka. U dnevniku piše o događanjima koja su usledila nakon što je crkveni sud doneo presudu oko zemljišta u slučaju između Johna Bella i njegove susetkinje Kathe Batts koja je imala reputaciju veštice i koja ga proklinje na završetku suđenja. Od tog trenutka, nečiste sile pojavljuju se u kući Bellovih gde tokom noći napadaju Johnovu kćerku Betsy, maltretirajući pri tome i ostale članove porodice.
 
Uz pomoć Betsynog učitelja Richarda, koji pokušava da nađe racionalnost u pojavama koje se dešavaju u kući, njenog brata Johna Juniora i kućnog prijatelja Jamesa koji bezuspešno pokušava da istera duha iz kuće, porodica čini sve kako bi zaštitila Betsy u opsednutoj kući, ne sluteći kakva se strašna tajna krije iza ovih događaja...
 

Osvrt:

Ako želite da saznate kako se dobar film može u trenutku spustiti na nivo prosečnog, onda morate pogledati "An American Haunting". Zanimljivog koncepta, radnja filma se iz sadašnjosti brzo vraća u dalju prošlost i u takav ambijent se dosta dobro, da ne kažem odlično uklapa priča o duhovima i veštičarenju.

Glumci su, za očekivati je, dobri jer ipak su to Donald Sutherland i Sissy Spacek, a i mlada Rachel Hurd-Wood u ulozi proganjane devojčice Betsy je jako dobra. Sami efekti su takođe dobri, pa se sve skladno izmešalo - radnja, gluma, efekti, lokacija, ambijent, kostimi, ali sve to ruši scenario u završnici kada saznajemo veliku tajnu i razloge proganjanja. Jednostavno, nije uverljivo.

Inače, film je navodno sniman po istinitom događaju, tako je reklamiran a Ameri su još jednom pokazali da vole da izvrću istinu. Tongue out Tako je po tom "istinitom događaju" postojala veštica Kathe Batts i ona je bila u sukobu sa Johnom Bellom, ali su naravno scenaristi tu priču potpuno izokrenuli pa UPOZORENJE!: SLEDI SPOILER - ovde na kraju Betsy nema apsolutno nikakve veze sa zlim silama.
U svakom slučaju, film nije za bacanje, treba ga pogledati i očekivati pad kvaliteta pri kraju.
 

Ocena: 5.0/10