imagebam.com Qoinpro Action Coin
[američki filmovi ] 03 Mart, 2009 09:24

Režija:
Kevin Tenney
Scenario:
Joe Augustyn
Uloge:
Alvin Alexis ... Rodger
Allison Barron ... Helen
Lance Fenton ... Jay Jansen
Billy Gallo    ... Sal Romero
Hal Havins ... Stooge
Cathy Podewell ... Judy Cassidy
Linnea Quigley ... Suzanne
Amelia Kinkade ... Angela Franklin
Radnja:
Za Noć veštica, grupa od 10 tinejdžera odlučuje da napravi žurku na napuštenom pogrebnom imanju. Kuća Hullovih je po glasinama podignuta na komadu zemlje od koga su Indijanci zazirali zbog prisutnih zlih sila i koji okružuje podzemni potok - upravo u toj kući u kojoj je nekada izvršen i porodični masakr, tinejdžeri žele da provedu Noć veštica.
 
Nedugo po početku zabave, ostaju bez muzike pa odluče da se okupe ispred velikog ogledala i prizivaju duhove što će biti ogromna greška. Ovom igrom oni bude nekakvu zlu silu koja ih preuzima jedno po jedno i drži zarobljenim na imanju. Predstoji im borba za preživljavanje što znači da moraju da pređu podzemni potok kako ne bi završili u paklu...
 
Osvrt:
Ah, dobre, stare osamdesete... Definitivno vreme kada su snimani kultni horor filmovi i definitivno po mom ukusu, barem kada je u pitanju ta horor atmosfera ali i zla bića - u ovom slučaju danas zaboravljeni demoni. Nažalost, ove filmove prate i klasične greške u scenariju te ih i u "Night of the Demons" ima gomila, ali sve se to može zanemariti.

Inače, film je većim delom skladno sastavljen - red glupavih tinejdžera, red demona, red sisa, red strašnih scena, mada je čini se duži nego što bi trebalo, bar za 10 minuta je mogao biti skraćen, jer se završne scene nepotrebno odužuju. Takođe, ono što svakako nedostaje filmu je mnogo više gore scena, ali i pored toga neke scene su ispale vrlo upečatljive.
 
Gluma nije na visokom nivou, ali to nisam ni očekivao, likovi su klasični i čak bih rekao da su preterali sa crncem koji čitav film kuka, mada bih morao da izdvojim kao impresivnu, ulogu koju je odradila "Scream Queen" Linnea Quigley, jer je to ukomponovano sa dobrim efektima i naravno likom koji igra. Inače, Linnea je u ovom filmu veoma hot, za razliku od uloge Trash u "Return of the Living Dead".
 
Na kraju, da zaokružim, film ima vrlo dobru atmosferu, lokacija na kojoj je snimljen tj. stara napuštena kuća je odličan izbor, efekti su poprilično dobri i s te strane film je odličan mada, kako se bliži kraj, gubi postepeno kvalitet oduživanjem radnje i beskonačnim pojavljivanjima demona koji jure glavnu glumicu što poprilično smara. Ipak, i pored toga, meni je cool, naročito jer sam ljubitelj takve tematike odn. svega što nema veze sa psihopatskim ubicama ili nekakvim kanibalima-seljačinama. Film je bio vrlo popularan pa je dobio i dva nastavka od kojih je drugi deo istog kvaliteta dok je treći deo promašaj. Inače, za ovu godinu je najavljen i rimejk a glumiće Shanon Elizabeth i Edward Furlong dok je scenarista i producent Joe Augustyn, inače scenarista originala. I da, Linnea Quigley će imati cameo ulogu.

Ocena: 6.5/10

 

[američki filmovi ] 02 Mart, 2009 08:13

Režija:
Michele Soavi
Scenario:
Gianni Romoli & Tiziano Sclavi
Uloge:
Rupert Everett ... Francesco Dellamorte
François Hadji-Lazaro ... Gnaghi
Anna Falchi ... She
Mickey Knox ... Marshall Straniero
Fabiana Formica ... Valentina Scanarotti
Radnja:
Ovaj film je baziran na noveli Tiziana Sclavija i on čitavo vreme odražava Sclavijevu filozofiju izmešanu u najuspešnijem stripu u Italiji: Dylan Dog. Francesco Dellamorte je čuvar groblja u gradiću Buffalora, na severu Italije, na kome se iz nepoznatih razloga, leševi vraćaju iz mrtvih a njegov zadatak je da ih uništi. Na ionako čudnu situaciju nadovezuje se i pojava prelepe udovice sa kojom Dellamorte započinje aferu što dodatno zakomplikuje njegov život...
 
Osvrt:
Pretpostavljam da će mi ovo biti najteža recenzija/osvrt/mišljenje koje sam napisao na ovom blogu. Razlog je taj jer je film na sve strane ishvaljen, svi su oduševljeni njime, svi - sem mene. Pre dugo vremena gledao sam "Dellamorte Dellamore", ali ne sećam se koji je bio razlog no odgledao sam ga tada samo do pola (ili možda i nešto manje od toga). I evo, tek juče sam ponovo pustio film i ovog puta ga odgledao od početka do kraja.
 
Sećanje na nedovršen ali zanimljiv film sa dobrom atmosferom i fascinatnom ulogom Ruperta Everetta je ubrzo izbledelo i zamenilo ga je razočaranje. "Dellamorte Dellamore" je u stvari samo nabacana gomila ideja, sa vrlo malo logičnosti ali bez nekakve iracionalne filozofije koja bi me oduševila. Lokacija je manje više OK, likovi su totalno izopačeni, morbidni i neobični, ali sve to smućkano sa pričom koja ima nekoliko nivoa jednostavno mi nije leglo.
 
Naravno, film ima nekoliko i dobrih stvari: sjajni Rupert Everett, Ana Falchi, zombiji, odličan obrt u delu radnje sa udovicom, ali to nije bilo dovoljno da ovo delo ostavi jak utisak na mene. Verovatno će mnogi smatrati moje mišljenje blasfemičnim ali "Dellamorte Dellamore" me ostavio ravnodušnim i pomalo razočaranim.

Ocena: 4.5/10

 

«Prethodni   1 2 3 4
site statistics