imagebam.com Qoinpro Action Coin
[evropski filmovi ] 10 Mart, 2009 12:19

Režiser:
Lucio Fulci
Scenaristi:
Elisa Briganti & Dardano Sacchetti
Uloge:
Tisa Farrow ... Anne Bowles
Ian McCulloch ... Peter West
Richard Johnson ... Dr. David Menard
Al Cliver ... Brian Hull
Auretta Gay ... Susan Barrett
Stefania D'Amario ... Menard's Nurse
Radnja:
Obalska straža Njujorka dolazi na naizgled napušteni brodić. Jednog od njih napada zombi i ubija ga, dok drugi šalje zombija u more. Policija na uviđaju otkriva da je brodić u vlasništvu poznatog naučnika koji je poslednji put viđen na jednom od karipskih ostrva. Novinar Peter West i naučnikova kćerka Ann odlaze na Antile da ga pronađu.
 
Na tom putu, sreću se sa avanturističkim parom, Brianom i Susan koji im se pridružuju i primaju ih na svoj brod. Kada stignu na ostrvo Matul, oni pronalaze doktora Menarda, prijatelja Anninog oca, i otkrivaju da užasna bolest pretvara domoroce u zastrašujuće zombije koji proždiru ljudsko meso i koji su čini se neuništivim...
 
Osvrt:
Nemojte da Vas zbuni naslov ovog filma - on nije nikakav nastavak, već je samo iskoristio ogromnu popularnost "Dawn of the Dead" koji je u Italiji preveden kao "Zombi". Fulci je tu pomamu želeo da maksimalno iskoristi te je ovaj film nazvan "Zombi 2" a pored ovog, nazivan je i sledećim imenima "Zombie", "Island of the Living Dead", "Zombie Island", "Zombie Flesh Eaters" i "Woodoo".
 
"Zombi 2" je poprilično zbunjujuć film. S jedne strane su zombiji i gore scene kao najkvalitetniji deo filma (zbog ovih scena je u mnogim evropskim zemljama cenzurisan i zabranjivan), uz jezivu i neprijatnu muzičku temu koju je smislio Fabio Frizzi, dok su na drugoj strani rupe u scenariju kojih ima mnogo i od kojih su mnoge besmislene, kao i očajna gluma uglavnom svih likova.
 
Film je poznat po antologijskoj sceni borbe na otvorenom moru između Susan koja roni radi slikanja (inače roni u tanga gaćicama) i zombija, a zatim dolazi do borbe između zombija i ajkule, prsa u prsa. Otkud zombi tu, nikome nikada neće biti jasno, ali eto, ta scena je ušla u istoriju.
 
Iako su zombiji korektno odrađeni vizuelno, i kod njih se dešavaju nekakve čudne promene zbog različitih zamisli ekipe koja je snimala film - u jednom trenutku su najsporiji mogući zombiji, praktično sposobni da dođu do ljudskog mesa samo na brojnost, a u drugom razvaljuju vrata, imaju nadljudsku snagu, prikradaju se u stilu nindže itd. Ili šta tek reći o leševima konkvistadora koji ustaju iz grobova posle 400 godina i to sa sve mesom na sebi? Ah, pa da, crvi im već 400 godina jedu očne jabučice i jezik i nikako da pređu na ostale delove.
 
"Zombi 2" je dakle po mnogo čemu, tek prosečan horor film, sa dosta propusta, sa redom akcije pa redom odmora, mada ja uvek uzimam u obzir i godine kada je film snimljen kao olakšavajuću okolnost. Dakle, iako prosečan, film ima dve-tri antologijske scene a i sam kraj je apokaliptično dobar, mada se tako nešto može predvideti.

Ocena: 5.0/10

[američki filmovi ] 08 Mart, 2009 08:18

Režiser:
Bryan Forbes
Scenarista:
William Goldman po noveli Irae Levina
Uloge:
Katharine Ross ... Joanna Eberhart
Paula Prentiss ... Bobbie Markowe
Peter Masterson ... Walter Eberhart
Nanette Newman ... Carol Van Sant
Tina Louise ... Charmaine Wimpiris
Radnja:
Urbana i liberalna Joanna Eberhart, čiji je hobi fotografija, seli se sa porodicom iz Njujorka u Stepford. Njen suprug Walter odlučio je da se presele u ovo mirno predgrađe, međutim Joanni se ne dopada novi komšiluk sa prelepim, urednim i savršenim domaćicama. Ona se sprijatelji sa Bobbie Markovitz i Charmaine Wimperis koje jedine odstupaju od šablona po kome se ponašaju ostale "stepfordske žene". Međutim, kada i njih dve naglo promene ponašanje i stavove, Joanna počinje da sumnja na veliku zaveru koja je mračna tajna savršenog mestašca u koje se doselila i shvata da će uskoro doći red i na nju.
 
Osvrt:
Po informacijama na IMDB-u o ovom filmu, tačnije o žanru kome pripada i radnji, stekao sam utisak da se radi o nekakvom spektakularnom SF hororu, naročito zbog dobre ocene, a u stvari "The Stepford Wives" je drama sa dve horor scene i to na samom kraju. To ne znači da je film loš, čak naprotiv, ali prave ljubitelje horor žanra će svakako razočarati nedostatak akcije i napetosti koje imaju filmovi kakve mi volimo da gledamo. 

Zaista je šteta što film nema više brutalnosti, jer je ova priča mogla da bude znatno upečatljivije predstavljena i pojačana efektima i "gore" scenama. Ne znam šta bih još mogao da dodam, osim da ću filmu dati ocenu za opšti utisak dok ga zaista ne bih smatrao klasičnim hororom.

Ocena: 6.0/10

 

[američki filmovi ] 07 Mart, 2009 12:35

Režiser:
Larry Cohen
Scenarista:
David J. Schow (teleplay)
Uloge:
Fairuza Balk ... Stacia
Warren Kole ... Walker
Michael Moriarty ... Jim Wheeler
Laurene Landon ... Birdy
Radnja:
Kada se autobus na redovnoj liniji pokvari usred pustog puta okruženog gustom šumom, jedna od putnica po imenu Stacia odluči da otpešači do motela udaljenog 20 km. Ostali putnici postaju žrtve dvojice psihopata - kamiondžije i autostopera. Njih dvojica stižu u motel i započinju bizaran i nasilan rat oko Staciae, plena koji obojica žele za trofej.
 
Osvrt:
Još jedna epizoda iz prve sezone serijala i još jedan promašaj. Neću mnogo dužiti, jednostavno, već u startu je priča prepuna rupa koje su mi ozbiljno smetale sve više što se više bližio kraj. Sam kraj je toliko predvidljiv da je to neverovatno, a i ovaj "duel" psihopata nije ništa posebno. Plus je jedino lik kamiondžije, sve ostalo je za zaborav.

Ocena: 3.5/10

 

site statistics