imagebam.com Qoinpro Action Coin
[američki filmovi ] 21 Mart, 2009 08:50

Režiser:
Wes Craven
Scenaristi:
Richard Maxwell & Adam Rodman po knjizi Wadea Davisa
Uloge:
Bill Pullman ... Dennis Alan
Cathy Tyson ... Marielle Duchamp
Zakes Mokae ... Dargent Peytraud
Paul Winfield ... Lucien Celine
Brent Jennings ... Louis Mozart
Conrad Roberts ... Christophe
Radnja:
Dennis Allan je naučnik koji odlazi na Haiti zbog glasina da postoji droga koja primaoca potpuno parališe, ali on ostaje svestan svega. Ti efekti često prevare doktore koji žrtve proglašavaju mrtvima. Da li takva droga može biti osnova legende o zombijima?
 
Allan se upušta u iznenađujuću i često natprirodnu istragu u toku turbulentnog društvenog haosa koji zahvata Haiti usred revolucije protiv omraženog diktatora Duvaliera. Često samo pion u većoj igri, Allan mora da razluči šta je nauka, šta je sujeverje, a šta je nepoznato u anarhističkom društvu u kome su korumpirana policija i šamani svakidašnjost.
 
Osvrt:
"The Serpent and the Rainbow" je neobičan film koji gledaoca uvlači u tajanstveni svet crne magije na Haitiju, u kome američki naučnik pokušava da istraži čuvene priče o zombijima kako bi eventualno pronašao lek za farmaceutsku kompaniju za koju radi. Kako neke tajne moraju da ostanu na ostrvu, skeptični Allan postaje meta zlog vudu vrača, inače šefa policijske stanice, te biva uvučen u taj magijski vrtlog u koji se trudi da ne veruje, ali čitav film ima natprirodna iskustva i halucinacije koje ga muče.

Te scene sa priviđenjima su jako dobre, a svakako najstrašnija scena je pojava vudu čarobnice u jednoj od njih - zvuci koji prate njenu pojavu su fenomenalni.

Verovatno kada ste pročitali da se radi o zombijima, pomislili ste na klasičnu priču, ali to nije tako - ovde su zombiji donekle razumni, nisu gladni ljudskog mesa ili mozgova i ne mogu se ni u jednom trenutku smatrati zlim bićima, dakle potpuno su suprotni holivudskim klasičnim zombijima. Razlog je prost - film je vrlo labavo rađen po istoimenoj knjizi Wadea Davisa o čuvenom slučaju Clairviusa Narcissea sa Haitija o čemu nešto više možete saznati na ovom linku. Taj čovek je tvrdio da je bio zombi 18 godina sve dok njegov gospodar nije umro (ili bolje rečeno gospodar njegove duše).

Dakle, da zaključim, film je dosta solidan i neobičan, a zanimljivo je da je sam autor knjige izjavio da je "The Serpent and the Rainbow" jedan od najgorih filmova u istoriji Holivuda.

Ocena:
6.0/10
[evropski filmovi ] 18 Mart, 2009 21:10


Režiser i scenarista:
Pascal Laugier
Uloge:
Morjana Alaoui ... Anna
Mylène Jampanoï ... Lucie
Catherine Bégin ... Mademoiselle
Robert Toupin ... Le père
Patricia Tulasne ... La mère
Radnja:
15 godina nakon što je pobegla iz zatočeništva, Lucie pronalazi svoje mučitelje i ubija ih, kao i njihovu decu. Njena najbolja drugarica Anna, koja je i zaljubljena u Lucie, pomaže joj da zataška zločin, ali još dok su u kući pobijenih, Lucie izvršava samoubistvo  izmučena halucinacijama pri kojima sama sebi nanosi teške povrede. Šokirana smrću svoje drugarice, Anna slučajno pronalazi vrata za skriveno mučilište u podrumu kuće gde pronalazi još jednu devojku. Ubrzo, zažaliće što nije pobegla iz kuće na vreme...


Osvrt:
Novi francuski horor film dobio je veliki broj fanova širom planete. Dobra produkcija uz kvalitetnu režiju i glumu, sa solidnim pričama, zaokupili su pažnju ljubitelja žanra. Francuzi zaista snimaju kao "ludi" pa smo poslednjih godina u prilici da gledamo širok izbor: 2003. je snimljen "Haute Tension", 2006. su snimljeni "Sheitan" i "Ils", 2007. "Frontière(s)" i "À l'intérieur", a 2008. "Martyrs" i "Mutants".


Ipak, iako su dakle svi oduševljeni francuskim hororima, ja spadam u onu manjinu koja nije. Osim "Mutants", pogledao sam sve gore navedene i moram priznati da mi je svaki film ostavio nepotpun utisak. Moje osvrte na neke od njih možete naći na blogu (Haute Tension, Frontière(s), À l'intérieur).

Što se tiče "Martyrs"-a, mislio sam da je sa "À l'intérieur" završeno sa trendom brutalno bolesnih filmova ali sam se prevario. "Martyrs" je do poslednjih pola sata jako dobar, sa specifičnom pričom, sa odličnom scenom masakra "obične francuske porodice", ali u tih poslednjih pola sata se sve ruši, filozofijom koja meni nije zanimljiva a scene maltretiranja i mučenja su preterane. Možda neko to voli da gleda, ali po meni je ekstremna brutalnost nezanimljiva i daleko od horora - da Vam prevrće creva to stoji međutim to nije horor fantazija koju ja volim da pogledam.


Pošto su komentari filma po internetu uglavnom pozitivni, izbor je na Vama - hoćete li preskočiti "Martyrs" ili u skladu sa imenom filma pristati na mučenje dok ga gledate.
Ocena: 5.0/10


[američki filmovi ] 14 Mart, 2009 08:49

Režiser:
Courtney Solomon
Scenarist:
Courtney Solomon po noveli Brenta Monahana
Uloge:
Donald Sutherland ... John Bell
Sissy Spacek ... Lucy Bell
James D'Arcy ... Richard Powell
Rachel Hurd-Wood ... Betsy Bell / Entity Voice
Matthew Marsh ... James Johnston
Thom Fell ... John Bell Jr.
Radnja:
2006. je godina. U mestu Red River u Tennesseeju, tinejdžerka ima česte noćne more. Njena majka čita stari dnevnik napisan 1817. godine, koji je pronašla u kući svog pretka. U dnevniku piše o događanjima koja su usledila nakon što je crkveni sud doneo presudu oko zemljišta u slučaju između Johna Bella i njegove susetkinje Kathe Batts koja je imala reputaciju veštice i koja ga proklinje na završetku suđenja. Od tog trenutka, nečiste sile pojavljuju se u kući Bellovih gde tokom noći napadaju Johnovu kćerku Betsy, maltretirajući pri tome i ostale članove porodice.
 
Uz pomoć Betsynog učitelja Richarda, koji pokušava da nađe racionalnost u pojavama koje se dešavaju u kući, njenog brata Johna Juniora i kućnog prijatelja Jamesa koji bezuspešno pokušava da istera duha iz kuće, porodica čini sve kako bi zaštitila Betsy u opsednutoj kući, ne sluteći kakva se strašna tajna krije iza ovih događaja...
 

Osvrt:

Ako želite da saznate kako se dobar film može u trenutku spustiti na nivo prosečnog, onda morate pogledati "An American Haunting". Zanimljivog koncepta, radnja filma se iz sadašnjosti brzo vraća u dalju prošlost i u takav ambijent se dosta dobro, da ne kažem odlično uklapa priča o duhovima i veštičarenju.

Glumci su, za očekivati je, dobri jer ipak su to Donald Sutherland i Sissy Spacek, a i mlada Rachel Hurd-Wood u ulozi proganjane devojčice Betsy je jako dobra. Sami efekti su takođe dobri, pa se sve skladno izmešalo - radnja, gluma, efekti, lokacija, ambijent, kostimi, ali sve to ruši scenario u završnici kada saznajemo veliku tajnu i razloge proganjanja. Jednostavno, nije uverljivo.

Inače, film je navodno sniman po istinitom događaju, tako je reklamiran a Ameri su još jednom pokazali da vole da izvrću istinu. Tongue out Tako je po tom "istinitom događaju" postojala veštica Kathe Batts i ona je bila u sukobu sa Johnom Bellom, ali su naravno scenaristi tu priču potpuno izokrenuli pa UPOZORENJE!: SLEDI SPOILER - ovde na kraju Betsy nema apsolutno nikakve veze sa zlim silama.
U svakom slučaju, film nije za bacanje, treba ga pogledati i očekivati pad kvaliteta pri kraju.
 

Ocena: 5.0/10

site statistics