Režija: Roger Corman 

Scenario: Richard Matheson po priči Edgara Allana Poea

Uloge:

Vincent Price ... Nicholas/Sebastian Medina

John Kerr ... Francis

Barbara Steele ... Elizabeth

Luana Anders ... Catherine

Antony Carbone ... dr Leon

Patrick Westwood ... Maximillian

Lynette Bernay ... Maria

Radnja:

Francis Barnard dolazi u Španiju, pošto mu je javljeno da mu je umrla sestra elizabeth. Njen suprug, Nicholas Medina, sin najbrutalnijeg španskog inkvizitora, saopštava mu da je ona umrla zbog bolesne krvi, ali Francis u to ne veruje. Nakon nešto istraživanja, on otkriva da je njegova sestra umrla od ekstremnog straha pa čak i da je možda živa sahranjena! Nakon toga počinju da se dešavaju čudne pojave u Medininom zamku.

 

Moj osvrt:

Kada je u pitanju Vincent Price, teško mi je da ostanem imalo objektivan. Naime, mislim da je on jedan od glumaca koji su rodjeni za horor filmove, kao pojava je bio izuzetan a uz to bi još dobili i fantastičan glas, koji se savršeno uklapao u njegove uloge. Kada je svojevremeno (a to znači baš davno) na TV Pink išao ciklus njegovih filmova, čak ni odvratni termin u koji su ih bacili, negde posle 2h, petkom, nisam propustio nijedan film. Ako me sećanje služi, u pitanju su bili upravo filmovi inspirisani delima velikog E. A. Poa. Taj ciklus me je oduševio i evo, posle duže vremena, našao sam se u prilici da pogledam ovo sjajno delo.

 

Pored toga što je priča izvrsna i šokirajuća (naročito sam kraj), i pored toga što je veliki Prajs igrao glavnu ulogu, poseban kvalitet filmu je dao i legendarni Roger Corman, majstorskom režijom.

 

Ovaj film je pravo remek delo horor žanra, jer poseduje mnogo toga: režiju, radnju, glumu, neverovatan ambijent i specifičnu atmosferu karakterističnu za gotske horore.

 

«Pit and the Pendulum» iskreni ljubitelji horora moraju imati na svojoj listi odgledanih filmova, te ga preporučujem svima.

 

Ocena:

Surprised

Zanimljivo:

Ovo je bio drugi film iz serijala filmova baziranih na delima E. A. Poa koje je snimio studio American International Pictures. Uspeh koji je doživeo, ubedio je AIP i Cormana da nastave sa adaptiranjem Poovih priča za još 6 filmova (a u 5 je glumio Prajs). Serijal je počeo filmom «House of Usher» a završen je sa «The Tomb of Ligeia».

Filmski kritičari Tim Lucas i Ernesto Gastaldi su istakli da je film snažno uticao na brojne italijanske trilere koji su usledili, od Bavinog «The Whip and the Body» do Ardjentovog «Deep Red».

 

Stephen King je rekao da je jedna od najšokantnijih scena u filmu, otkriće Elizabethinog užasnog trulog leša, imala ogroman uticaj na žanr i poslužila je kao jedna od najznačajnijih horor scena te dekade. King je napisao: «Nakon filmova studija Hammer, ovo je, mislim, postao najvažniji trenutak horor filmova koji su snimljeni posle 1960. godine, najavljujući povratak na pokušaj da zastrašite publiku… i voljnost da iskoristite sva sredstva da uspete u tome.»