Režija:

Alexandre Aja

Scenario:

Alexandre Aja i Gregory Levasseur

Uloge:

Kiefer Sutherland ... Ben Carson

Paula Patton ... Amy Carson

Cameron Boyce ... Michael Carson

Erica Gluck ... Daisy Carson

Amy Smart ... Angela Carson

Mary Beth Peil ... Ana Esseker

John Shrapnel ... Lorenzo Sapelli

Radnja:

Ben Carson je bivši policajac koji se suočava sa post-traumatskim sindromom stresa i koji prihvata posao noćnog nadzornika stare luksuzne robne kuće koja je uništena u ogromnom požaru. Ubrzo po započetom poslu, Bena počinju da proganjaju užasne vizije koje vidi u velikim ogledalima u devastiranoj robnoj kući tokom noći. Ova bića počinju da ga progone, kao i njegovu porodicu, posmatrajući ih iz svih reflektujućih površina u čijoj su blizini. U očajničkoj trci da spasi sebe i svoju otudjenu porodicu, Ben pokušava da odmota klupko o gadnoj priči za koju ovi duhovi žele da otkrije svetlost dana, pre nego što bude kasno.

 

Moj osvrt:

Kada sam pogledao trailer za ovaj film, pre izvesnog vremena, odmah sam poželeo da ga pogledam, pre svega zbog sjajno odradjene scene u kojoj Amy Smart sama sebi razvaljuje vilicu u kadi, ali i zbog režisera Alexandrea Aje, toliko hvaljenog režisera filmova «Haute Tension» i rimejka «The Hills Have Eyes».

 

Navedene filmove sam gledao, prvi je analiziran na blogu i nije mi se dopao, a drugog se već slabije sećam, osim da je bio surovo nasilan, mada te priče o ruralnim krajevima SAD naseljenim psihopatskim serijskim ubicama su mi toliko izlizane i nezanimljive, tako da mi na taj film nije ostao u nekom lepom sećanju.

 

Ono što karakteriše «Mirrors» je da su scenaristi Aja i Levasseur vrlo očigledno «pozajmili» radnju iz južnokorejskog filma «Geoul sokuero (2003)», gotovo neverovatno tvrdeći da nije reč o rimejku, iako su sličnosti ogromne. Primer: glavni lik je ex-cop, sa velikim problemima, koji radi kao noćni čuvar u zdanju koje je stradalo u požaru i u čijim se ogledalima nalaze zli duhovi. Razlika je što su originalni autori to zdanje renovirali u stambeni kompleks.

 

Ipak, to nije toliko bitno za film, koji jeste zanimljiv sa vrlo dobrim efektima, sa solidnom pričom, dobrom glumom, (ne)očekivanim krajem.

 

Film je imao budžet od 35 miliona $, te je produkcijski gotovo savršen, a i zahvaljujući tome glumačku postavu predvodi odlični Kiefer Sutherland uz podršku sexy crnkinje Paule Patton. I efekti su, dakle, jako dobri, najbrutalniji je pomenuto razvaljivanje vilice Amy Smart.

 

Ipak, ono što je negativna strana filma je to što nekako deluje već vidjen, baš zbog te priče o nesredjenom bivšem policajcu kome se brak raspada koja je klasičan kliše. Nekako, kada se film završio, imao sam osećaj da mu je još nešto nedostajalo da bude više od onog što jeste – dobar ali tek nešto iznad proseka.

Ocena: Wink

Zvanični Website