Režija: Gregory Wilson

Scenario: Daniel Farrands & Philip Nutman po noveli Jacka Ketchuma

Uloge:

Blythe Auffarth --- Meg Loughlin

Daniel Manche --- David Moran

Blanche Baker --- Ruth Chandler

Graham Patrick Martin --- Willie Chandler Jr.

Benjamin Ross Kaplan --- Donny Chandler

Austin Williams --- Ralphie ‘Woofer’ Chandler

William Atherton --- Adult David

Kevin Chamberlin --- Officer Jennings

Dean Faulkenberry --- Kenny

Gabrielle Howarth --- Cheryl Robinson

Spenser Leigh --- Denise Crocker

Grant Show --- Mr. Moran

Catherine Mary Stewart --- Mrs. Moran

Radnja:

Film “The Girl Next Door” je zasnovan na istoimenoj noveli Džeka Kečama (Jack Ketchum) i prikazuje nevidjenu torturu i zlostavljanje tinejdžerke o kojoj se stara njena tetka. U tu okrutnu “igru” uključeni su i njeni maloletni sinovi kao i komšijska deca, medju kojima je i dečak koji svedoči tome ali ne uspeva da prijavi okrutan zločin. Inače, sama novela je labavo bazirana na istinitom dogadjaju, na ubistvu Silvije Likens.

Moj osvrt:

Razmišljao sam da li da ovaj film uopšte postavim na blog, iz razloga što ovo nije klasični horor sa natprirodnim bićima i pojavama ali nije ni slasher, sa manijakom koji ubija gomilu tinejdžera. Ipak, pošto je ljudski mozak i bolesne ideje koje iz njega mogu da izviru, realno strašniji, odlučio sam da ipak postavim moj komentar na ovaj film i da ga svrstam u stvarni, životni užas i horor.

Radnja je u stvari sećanje odraslog Dejvida Morena, na dogadjaj koji je ostavio neizbrisiv trag na njegov život. Sve se odvijalo 50-ih godina XX veka, u učmaloj sredini malog grada, kada u živote klinaca-komšija Dejvida, Vilija, Donija, Vufera i ostalih, ulaze Meg i Suzen, devojčice koje su ostale bez roditelja i o kojima brigu preuzima tetka Rut Čendler.

Njihovo detinjstvo postaje surovo bez roditeljske ljubavi i život dve devojčice postaje pakao kada tetka Rut započne bolesno maltretiranje i jedne i druge. Ono što izdvaja ovaj film je uključivanje njenih sinova u zlostavljanje koji su vršnjaci ili čak i mladji od devojčica, ali pod jakim uticajem poremećene majke postaju prave životinje.

Njihova rodjaka Meg prolazi kroz neverovatne muke i iako se čini da je njena obogaljena sestra Suzen malo poštedjena, do kraja filma dobijamo odgovor zbog čega je tetka Rut uzela Meg na zub. Takodje, u stalno mučenje, ponižavanje, premlaćivanje, seckanje, žigosanje i silovanje uključuju se i ostala deca iz komšiluka, zadojena mržnjom i propovedanjem tetke Rut o prljavštini i zlu koje izbija iz nesrećne devojčice.

Jedini saveznik i nada za spas je Dejvid, koji jedini uvidja da je sve pogrešno i da se otišlo predaleko.

Da ne bih otkrivao previše, mogu samo da vam preporučim da pogledate film, naravno ako imate jake živce i jak stomak, jer mnoge scene će vas uzdrmati i izazvati uznemirenost. Pohvaliću i glumu, naročito Blanš Bejker koja igra tetku Rut i koja je verno odigrala poremećenu samohranu majku opsednutu moralom a istovremeno i jako grešnu ženu.

Svakako, film ima i druge kvalitete, jer prosto postavlja pitanje dokle idu granice otudjenja medju ljudima kada se ovakve stvari dogadjaju a niko ih ne primećuje. Ovaj film se može svrstati u grupu “obavezno pogledati”.

Trivia:

Stiven King je za ovaj film izjavio sledeće:

“Ovo je prvi autentični, šokantni, američki film koji sam pogledao od filma “Henry: Portrait of a Serial Killer”, još pre dvadeset godina. Ako se lako uznemirujete ne bi trebalo da pogledate ovaj film. Ako ste, s druge strane, spremni da pogledate duboko u pakao prigradskog stila, ovaj film vas neće razočarati. Ovo je tamna verzija filma “Stand By Me”."

Ocena:

Surprised