Režija:
John Carpenter
Scenario:
Michael De Luca
Uloge:
Sam Neill ... John Trent
Julie Carmen ... Linda Styles
Jürgen Prochnow ... Sutter Cane
Charlton Heston ... Jackson Harglow
David Warner ... Dr. Wrenn
John Glover ... Saperstein
Peter Jason ... Mr. Paul
Radnja:
Nestankom najpopularnijeg pisca horor priča Suttera Canea, oslobađa se Pakao i to bukvalno! Čini se da Caneova veština opisivanja zaista oživljava njegova jeziva gmižuća stvorenja iz mašte. Istraživač prevara sa osiguranjima John Trent, poslat je da istraži njegov misteriozni nestanak, te završava u uspavanom gradiću na Istočnoj obali po imenu Hobb's End. Činjenica da taj gradić postoji kao tvorevina Caneove poremećene mašte je samo početak Trentovih problema...
Moj osvrt:
Mesec novembar zaokružio sam izuzetnim filmom vrhunskog majstora žanra Johna Carpentera «In the Mouth of Madness». Zaista zanimljiv film, sa izuzetnom pričom, dosta zamršenom ali na dobar način.

Film je zaista odao poštovanje radu iskonskog horor pisca H.P. Lovecrafta, mnogim aluzijama na njegove priče i teme. Čak je i naziv filma inspirisan jednom od Lovecraftovih najboljih priča «At the Mountains of Madness», a i ludilo igra veliku ulogu u filmu kao i u Lovecraftovoj mašti.
 
Početna scena filma prikazuje Trentovo zatvaranje u ludnicu a većina priče je ispričana u ponavljanju, tehnici koju je Lovecraft često koristio. Referenca je data i na «Old Ones», a i pisanja Suttera Canea čak uključuju direktne odlomke iz njegovog rada. Takođe, sve Caneove novele imaju slične nazive kao i Lovecraftove knjige.

Inače, ovaj film je treći deo onoga što Carpenter naziva svojom «Trilogijom Apokalipse», a prethode mu «The Thing» i «Prince of Darkness».

No, dosta je bilo ovih zanimljivosti, da se vratim na film i utisak koji je ostavio na mene, mada teško je nešto više napisati a da mnogo ne otkrijem i pokvarim drugima gledanje. Zato ponavljam, priča je kompleksna i zanimljiva, glumačka postava dobra i Sam Neill je genijalno odglumio, a dolazak u gradić Hobb's End i boravak u njemu izuzetno su maštovito prikazani.

Film ima dosta zanimljivih scena, moj favorit je noćna vožnja ka Hobb's Endu, a ne znam, mislim da nema loših strana ili ih bar ja nisam primetio. Obavezno pogledati.

Ocena: Surprised