Režija:

Tomas Alfredson

Scenario:

John Ajvide Lindqvist (po sopstvenoj noveli)

Uloge:

Kåre Hedebrant    ...     Oskar
Lina Leandersson    ...     Eli
Per Ragnar    ...     Håkan
Henrik Dahl    ...     Erik
Karin Bergquist    ...     Yvonne
Peter Carlberg    ...     Lacke

Radnja:

Oskar, maltretirani dvanaestogodišnjak, mašta o osveti. On se zaljubljuje u novu komšinicu Eli, neobičnu devojčicu. Ona ne podnosi Sunčevu svetlost i običnu hranu i da bi ušla u prostoriju mora da bude pozvana unutra. Ona je vampirica. Eli ohrabruje Oskara da se suprotstavi siledžijama iz škole ali kada on otkrije da Eli mora da pije krv drugih ljudi, suočava se sa teškim izborom. Koliko možete da oprostite zbog ljubavi?

Osvrt:

'Låt den rätte komma in' ili na engleskom 'Let the Right One In', je švedski film snimljen po istoimenoj noveli iz 2004. godine koju je napisao John Ajvide Lindqvist.

 

Iako bih ga pre okarakterisao kao dramu sa vampirima, film je pravo umetničko remek-delo, sa romantično-krvavom pričom koja je zanimljiva i ispričana u sumornom ambijentu radničkog predgrađa Stokholma. 

 

Film se osvrće na mnoge teme koje su problem švedskog društva te ima i određenu dubinu, ali je ipak primarni deo razvoj ljubavi i prijateljstva između dve marginalizovane osobe, nejakog i neprihvaćenog Oskara i vampirice Eli. Njihova neuklopljenost u društvo ih snažno povezuje ali i stavlja na ozbiljnu probu njihovo iskreno prijateljstvo.

 

Kåre Hedebrant i Lina Leandersson su prosto fantastično izneli svoje uloge i to je ogroman plus, kao i odlična režija. Nekih strašnih scena u filmu nema, ali to nije ni bitno, jer je film i bez njih odličan. Tako da od ovog filma nemojte da očekujete klasičan horor sa hektolitrima krvi ili jezivim scenama, on se jednostavno samo oslanja na priču o vampirima.
 
 
Inače, pre nego što se film uopšte pojavio u bioskopima, režiser 'Cloverfield'-a, Matt Reeves je potpisao ugovor da napiše scenario i režira remake za englesko govorno područje sa kompanijama "Overture Films" i "Hammer Films." Alfredson je povodom toga izjavio da nije zadovoljan što će se snimati remake jer bi oni trebali da se snimaju samo ako se radi o lošim filmovima koji se mogu tako ispraviti. Takođe je izrazio zabrinutost da će remake biti suviše mainstream.
 
S druge strane, Lindqvist koji pisao scenario po sopstvenoj noveli, izjavio je da je uzbuđen zbog toga što će Reeves u stvari adaptirati njegovu novelu te film neće biti čista kopija već nešto potpuno drugo. Ostaje nam da vidimo da li će američki autori snimiti još jedan prosečan remake ili će možda uspeti u stvaranju dobrog filma.
Ocena: Smile