Režija: Tommy Lee Wallace

Scenario: Lawrence D. Cohen (prvi deo), Lawrence D. Cohen i Tommy Lee Wallace (drugi deo) po noveli Stephena Kinga

Uloge:

Harry Anderson ... Richie Tozier

Dennis Christopher ... Eddie Kaspbrak

Richard Masur ... Stanley Uris

Annette O'Toole ... Beverly Marsh

Tim Reid ... Mike Hanlon

John Ritter ... Ben Hanscom

Richard Thomas ... Bill Denbrough

Tim Curry ... Pennywise Clown

Michael Cole ... Henry Bowers

Olivia Hussey ... Audra Denbrough

Jonathan Brandis ... Bill Denbrough (age 12)

Brandon Crane ... Ben Hanscom (age 12)

Adam Faraizl ... Eddie Kaspbrak (age 12)

Seth Green ... Richie Tozier (age 12)

Ben Heller ... Stanley Uris (age 12)

Emily Perkins ... Beverly Marsh (age 12)

Marlon Taylor ... Mike Hanlon (age 12)

Jarred Blancard ... Henry Bowers (age 14)

Radnja:

U mirnom gradiću Deriju u Mejnu, sedam drugara: Bill, Eddie, Mike, Bev, Stan, Richie i Ben (koji su činili klub 'Gubitnika') vidjali su i čuli neobične pojave koje su vezane za zlog klovna Pennywisea (Škrtice) i za koje su se svi složili da su stvarne. Deca su na kraju otkrila da je mladji brat vodje kluba 'Gubitnika' nastradao kao žrtva ovog zla. Grupica se ujedinjuje da bi zaustavila zlu silu otelovljenu u vidu klovna i uspevaju da ga pobede. Nesigurni da su u potpunosti uspeli, zaklinju se da će se ponovo okupiti ako se zlo kojim slučajem vrati. 30 godina nakon što su pobedili TO, Majk Henlon, jedini od dece koji je ostao u Deriju, sumnjajući da se TO vratilo, primoran je da okupi klub 'Gubitnika'. Razotkrivajući nove moći, znake i zlo, klub se okuplja iako su svi odrasli i suočava se licem u lice sa zlom koje proganja i koje se hrani decom Derija čitav vek.

 

Moj osvrt:

Obožavam kad se nadjem u situaciji da pogledam neki film koji me vrati u detinjstvo i podseti na neopisivi strah koji je ostao kao bledo sećanje na njega. U grupu filmova koji su strahom obeležili moje detinjstvo, svakako se ubraja i 'It'. Ne sećam se koliko sam tačno imao godina kada sam ga prvi put gledao, ali znam da je to iskustvo bilo neprijatno i da sam praktično tada zamrzeo klovnove te i dan-danas nisam ljubitelj istih. Možda je Pennywise (Škrtica) razlog? Naravno da jeste.

Ipak, sinoćni povratak u prošlost, bio je daleko mirniji ali i pored toga, klovnove i dalje ne volim ;) . Dakle, 'It' je sniman po najobimnijem delu 'Kralja horora' Stivena Kinga i zbog toga je snimljen u formi TV mini-serije koja se sastoji iz dva dela od po sat i po vremena. Prvi deo mi je bio jako zanimljiv, te sam zbog njega odlučio da odgledam odmah i drugi, umesto da ih pogledam u dva dana, kako sam najpre planirao.

 

Taj prvi deo filma, tih prvih sat i po su fantastični, predstavljeno je okupljanje, sada odraslih junaka koje je iskombinovano brojnim flashbeckovima na njihova traumatična iskustva iz detinjstva. Drugi deo film je malo pao, ali je u globalu zadovoljavajući.

 

Sam film je odličan, kada se radi o priči (ipak je to King), ali ipak ima i dosta mana. Jedna od njih je svakako slab budžet, što se najbolje vidi u jednoj od završnih scena. Takodje, nedostatak je i dosta mlako nasilje, scene su prilično cenzurisane te nedostaje prava doza strave i užasa. Mada jedan od mrtvih dečaka, živopisnog nadimka, Podrig je baš dobro uradjen, a poseban kvalitet je Tim Kari (Rooster iz klasika 'Annie') kao klovn Škrtica.

 

U principu, film najviše drži priča, o borbi sa zlom silom koja zahteva totalno jedinstvo i svakako da je mogao da se snimi još bolji film. Možda taj rimejk (ako do njega uopšte dodje) nadoknadi propuste iz originala a njih ima dosta u odnosu na ono što stoji u knjizi. U čemu se razlikuju knjiga i film možete videti na sledećim linkovima koji će Vam pomoći da uvežbate svoj engleski Smile :

Film vs. knjiga

Izostavljeni elementi

Izostavljeni likovi

Napadi

Ostale razlike

 

Ocena: Wink

Zanimljivosti:

'It' je snimljen u obliku televizijske mini-serije sa veoma skromnim budžetom. Reditelj filma je naglasio kako je bio nezadovoljan izgledom paukolike forme 'Toga'.

 

Radio Times magazin je 2004. sproveo ispitivanje koji je najjeziviji program emitovan na televiziji i na prvom mestu našao se 'It', ispred 'The X-Files'. Sci-Fi kanal najavio je četvoročasovni rimejk u obliku TV serije, koji bi se snimao ove godine.

Glavna kritika je da je film veoma mnogo drugačiji od knjige, pre svega zbog preskromnog budžeta kojim se raspolagalo, zbog postizanja trajanja filma u razumnom opsegu, kao i zbog brojnih problema od početka produkcije.