Režija i scenario: Robert Hiltzik

Uloge:

Felissa Rose … Angela

Jonathan Tiersten … Ricky

Karen Fields … Judy

Christopher Collet … Paul

Mike Kellin … Mel

Katherine Kamhi … Meg

Paul De Angelo … Ronnie

Tom Van Dell … Mike

Loris Sallahian … Billy

John E. Dunn … Kenny

Willy Kuskin … Mozart

Desiree Gould … Aunt Martha

Radnja:

Nakon jezive nesreće u kojoj joj gine porodica, Angela, stidljiva i potištena devojčica, seli se kod svoje ekscentrične tetke Marthe, zajedno sa svojim zaštitnički nastrojenim rodjakom Rickyjem. Jednog leta, Martha ih šalje u dečji kamp Arawak. Ubrzo po njihovom dolasku, serija bizarnih i sve više nasilnih nesreća dešava se različitim kamperima. Ko je poremećeni lik koji stoji iza ovih ubistava? Razotkrivanje identiteta ubice je jedna od najšokantnijih završnica u istoriji američkog filma.

 

Moj osvrt:

Već neko vreme planirao sam da odgledam «Sleepaway Camp», film za koji sam čuo da ima možda i najšokantniji kraj u istoriji američkog filma. Nekako, kad god bih bio u poziciji da ga pogledam, odlučio bih se za nešto drugo ali eto, konačno ga odgledah sinoć.

 

U neku ruku, informacije su bile tačne, film ima neobičan kraj, mada mislim da odgovor leži u tome što je prvi put takav rasplet iskorišćen u horor filmu, dok kasnije imamo brojne i slične varijacije. Završna scena je prilično jeziva, ali nažalost, to je i jedina scena koja deluje zastrašujuće. Film ima prilično monotone delove, sa nekom dosadnom pričom, a naročito je iritantna gluma. Ne pamtim da sam skorije video tako loše glumce, prosto neki od njih deluju prejadno.

 

Takodje, konstantno ponavljanje jedne scene, deluje baš zatupljujuće. Naime, kad god Angela priča sa svojom simpatijom, u kadar se ubacuje njena ljuta protivnica Judy i to baš zamara (posebno zbog toga jer je Karen Fields koja je glumi jako iritantna, sa nimalo dara za glumu).

 

Pokušano je da ubistva budu neobična, napr. ubacivanje osinjaka u klonju ili ubistvo nekom frizerskom spravicom, ali to nije dalo nekog posebnog efekta. Inače, plus za film je svakako to što praktično ne možete da pogodite ko je ubica, jer vas režiser navodi na odredjene likove, ali ubrzo im i sam daje alibi.

 

Dakle, sem završne scene (mada i ona je na kraju krajeva prenapumpana), film nije ništa posebno, mada mogao je da bude da nisu izabrani očajni glumci i da su neki delovi scenarija izmenjeni. Očigledno da je Hiltzik imao neke žešće munje u glavi kad je u priču uveo homoseksualizam, pedofiliju i incest...

I da, umalo da zaboravim, kostimograf je zaslužio čistog keca, pa pogledajte samo ove primere Tongue out :


Ocena:

Yell

Nastavci:

Godinama su filmovi iz serijala «Sleepaway Camp» sticali lojalne fanove. Krajem 80-ih, Michael A. Simpson je režirao dva nastavka: «Sleepaway Camp II: Unhappy Campers (1988)» i «Sleepaway Camp III: Teenage Wasteland (1989)». U njima se Angela (koju je u nastavcima glumila mladja sestra Brusa Springstina, Pamela) pojavljuje u obližnjem kampu, ali ovog puta maskirana u savetnika nakon kompletne promene pola. Slično kao i u prethodnom kampu, ona muči i ubija svakog ko joj padne šaka. Od tada, Angela još uvek čeka na još jedno pojavljivanje u nekom novom nastavku.

Još jedan nastavak «Sleepaway Camp IV: The Survivor», koji je režirao Jim Markovic, je delimično snimljen i nikada nije završen.

Novi film «Return to Sleepaway Camp» je završen i producenti traže distributera. Režirao ga je Robert Hiltzik, režiser originala iz 1983. godine. On je odlučio da ignoriše priče iz prethodnih nastavaka, ističući da želi da nastavi tamo gde se original završio. Sudeći po informacijama sa fangoria.com, film će biti premijerno prikazan na jesen 2008.

 He has decided that this chapter will ignore the storylines of the previous sequels, stating that he wants to pick up from where the original film ended. Production was halted for quite some time, but according to Fangoria.com the digital effects are being redone and the film will most likely be released in the fall of 2008.

Treba reći i da se poslednji film u Hiltzikovoj «Sleepaway Camp» trilogiji takodje snima, a njegov radni naslov je «Sleepaway Camp Reunion».

Michael A. Simpson, režiser drugog i trećeg dela, nedavno je napisao scenario za još jedan film iz svoje serije «Sleepaway Camp» filmova, po imenu «Sleepaway Camp: Berserk».

http://www.sleepawaycampfilms.com/

http://www.sleepawaycampmovies.com/