Režija i scenario: George A. Romero

Uloge:

Michelle Morgan ... Debra Moynihan

Joshua Close ... Jason Creed

Shawn Roberts ... Tony Ravello

Amy Ciupak Lalonde ... Tracy Thurman

Joe Dinicol ... Eliot Stone

Scott Wentworth ... Andrew Maxwell

Philip Riccio ... Ridley Wilmott

Chris Violette ... Gordo Thorsen

Tatiana Maslany ... Mary Dexter

Todd Schroeder ... Brody

Radnja:

Film počinje vestima u kojima su reporteri snimili priču o paru mrtvih  imigranata i njihovom detetu. Dok ih odvoze iz stana na kolicima, majka i dete se iznenada dižu iz mrtvih i napadaju ekipu hitne pomoći. Oboje su upucani u glavu, ali ne pre nego što su ujeli nekolicinu ljudi.

 

Posle uvoda u dokumentarni film o zombijima 'The Death of Death', koji je u najvećem delu snimio Jason Creed, student filmske umetnosti na Univerzitetu Pitsburg, film se prebacuje na grupu studenata koji snimaju horor film o mumiji u šumi, a koji režira Jason. Posle strašnih vesti, grupa se razbija u dva dela. Dvoje odlaze u veliku vilu, koju smatraju odličnim utočištem pred najezdom zombija, dok ostali napuštaju grad da bi se našli sa svojim porodicama. Medjutim, ubrzo se ta druga grupa suočava sa zombijima dok sve vreme njihovu borbu za život snima Jason svojom kamerom, stvarajući svojevrsni «dnevnik mrtvih».

 

Moj osvrt:

 

Ovaj film je peti po redu iz Romerovog Dead serijala i kao takav svakako poseduje odredjeni kvalitet, u stvari, moje vidjenje je da je ovo jako solidan zombie horor film, sa dobrom režijom i klasičnom pričom. Ipak, neki utisci i nisu tako dobri, a tu pre svega mislim na prilično dosadno insistiranje na tome da je dokumentovanje situacije u kojoj se našla grupa studenata od nevidjeno velike važnosti za generacije koje će eventualno preživeti ovu apokalipsu.

 

Iako je u filmu nekoliko puta istaknuto, da u svetu ima puno kamera i da svi snimaju i kače svoje snimke na net, sve je to sranje u poredjenju sa njegovim snimkom. To uopšte nisam mogao da progutam, odnosno da prihvatim. Valjda je toliko bitno jer je na tome zasnovan film? Smile

 

Takodje, završno patetisanje o divljaštvu ljudi i izjednačavanje zombija i naše vrste mi je prilično nezanimljivo i preterano.

Ipak, to ne utiče previše na krajnji utisak, a to je da je film solidno ostvarenje, jer ima par napetih scena, zombiji su dobro odradjeni, gluma je solidna a i film je nekako više baziran na psihološkoj strani i ponašanju koje ispoljavaju glavni akteri kada se nadju u gotovo neverovatnoj situaciji – borbi sa vaskrslim leševima, nego na previše akcije koja je karakteristična za filmove ovog tipa. I kad tome dodamo da me zombie filmovi najviše zanimaju u horor žanru, pa sam u neku ruku možda i malo subjektivan onda i ne mogu mnogo da ga kritikujem. Wink

Moja ocena: Wink

Zvanični website