Režija: Zack Snyder

Scenario: James Gunn

Uloge:

Sarah Polley … Ana

Ving Rhames … Kenneth

Jake Weber … Michael

Mekhi Phifer … Andre

Ty Burrell … Steve

Michael Kelly … CJ

Kevin Zegers … Terry

Michael Barry … Bart

Lindy Booth … Nicole

Jayne Eastwood … Norma

Boyd Banks … Tucker

Inna Korobkina … Luda

R.D. Reid … Glen

Kim Poirer … Monica

Matt Frewer … Frank

Radnja:

Mlada medicinska sestra Ana se nalazi usred sveopšteg haosa koji uzrokuju ljudožderi zombiji koji su se digli iz mrtvih i napadaju žive ljude. Bežeći od zombija, susreće policajca Keneta i oni pronalaze utočište u tržnom centru zajedno sa grupicom preživelih.

 

Neko vreme sve je u redu, ali ubrzo, preživelima se iscrpljuju zalihe hrane i vode, nestaje električna energija i zombiji pronalaze način da probiju njihovu odbranu. Shvatajući da su u tržnom centru samo glineni golubovi, oni kuju plan da se upute ka ostrvu, koristeći dva «uradi sam» oklopljena autobusa kako bi se probili kroz gomilu zombija.

 

Moj osvrt:

 

Pošto je moj stalni saradnik u gledanju horor filmova, da budem precizniji moj brat, otišao van grada, želeo sam da to iskoristim za reprizu - gledanje mog omiljenog horor filma «Dawn of the Dead». I naravno, ovakvo remek delo vredi gledati više puta.

 

Iako se radi o rimejku čuvenog i istoimenog filma iz 1978. godine, koji je režirao takodje legendarni George A. Romero, ovaj film se razlikuje od drugih rimejkova – kvalitetan je i kažu za nijansu slabiji od originala (koji nažalost još nisam nabavio L), što je ogroman uspeh jer je opšte poznato da obično obrade budu smeće.

 

Po čemu je «Dawn of the Dead» toliko dobar? Izuzimajući činjenicu da sam od svih horor bića, što živih što mrtvih, zgotivio najviše zombije, te zbog toga volim ovaj film, njegov kvalitet počiva na dinamičnoj akciji, izuzetnom scenariju, izvrsno zamišljenim zombijima (iako je sam Romero izneo niz kritika na njihov račun pa i na račun samog filma), solidnom odabiru likova, sjajnoj režiji, izvrsnom izboru lokaliteta i još nekim sitnicama.

 

Izbor glumaca je sasvim OK, u ulozi crnog pandura se fantastično uklopila gromada od čoveka, Ving Rhames, zatim imamo dobar prelaz najpre odbojnog CJ-a koji do kraja postaje lik za koga se navija da ne pogine.

 

Zombiji su moćni, oni su brzi, jako krvožedni, veoma gladni i uporni i po meni, jedan od najvećih kvaliteta filma.

U cameo ulogama se pojavljuju Ken Foree (da, da, legenda horora koji igra jednu od glavnih uloga u srpskom hororu 'Zona mrtvih' i koji je glumio u originalu), Scott H. Reiniger koji je takodje tumačio jednu od uloga u originalu i na kraju Tom Savini, čuveno ime horor žanra, glumac, kaskader, režiser, nagradjivani autor specijalnih efekata i masker (izmedju ostalog poznat po ulozi «Sex mašine» u Tarantinovom filmu «From Dusk Till Dawn»).

 

«Dawn of the Dead» Zacka Snydera je jednostavno film koji bih mogao da gledam sto puta i da mi nikada ne dosadi, zbog čega ga preporučujem svim ljubiteljima horor žanra.

Ocena: Surprised 

Zvanični sajt