Režija: Carter Smith

Scenario: Scott B. Smith po sopstvenoj, istoimenoj noveli

Uloge:

Jonathan Tucker ... Jeff McIntire

Jena Malone ... Amy

Laura Ramsey ... Stacy

Shawn Ashmore ... Eric

Joe Anderson ... Mathias

Dimitri Baveas ... Dimitri

Radnja:

Grupici američkih prijatelja ugodni odmor u Meksiku se pogoršava kada se sa turistom iz Nemačke upute ka udaljenom arheološkom nalazištu koje se nalazi skriveno duboko u džungli, jer se medju ruševinama nalazi nešto veoma zlo i veoma moćno.

 

Moj osvrt:

«The Ruins» je uz španski film «Rec», definitivno osveženje godine, iako mi je delovalo da će se raditi o još jednom američkom hororu, totalno ukalupljenom, sa već prežvakanim temama.

 

Medjutim, ovo je ispao jako zanimljiv, zastrašujući film, i ne bih želeo da puno otkrivam, jer ga svakako preporučujem svima. Priča je jako dobro ispričana, zanimljiva je i originalna, i pored nešto sporijeg početka (u kom je delovalo da će film biti glupav i pun klišea), radnja se razvija u potpuno suprotnom pravcu i nošena solidnom glumom preokreće film u kvalitetno ostvarenje.

 

Neke scene su odlične i uz realistično prikazan razvoj likova, kojima bezbrižno letovanje prelazi u najgoru noćnu moru, daju poseban kvalitet filmu. Ovde ne mogu da se suzdržim i nagoveštavam dve scene: 1) zvonjava mobilnog telefona i 2) amputiranje nogu.

 

Ipak, da film ne bude remek delo, pobrinuo se scenarista sa izvesnim rupama i greškama u scenariju, a na to utiče i sama završnica filma koja je potpuno bespotrebna, jer tako nešto smo videli već hiljadu puta. Naravno, koji je film bez ijedne greške? Ove greške su zanemarljive i ne utiču bitnije na utisak koji je «The Ruins» ostavio na mene – film je osvežavajuće dobar!

 

Ocena:

Wink

Zvanični website