imagebam.com Qoinpro Action Coin
[američki filmovi ] 04 Jul, 2008 17:24

Režija: Carter Smith

Scenario: Scott B. Smith po sopstvenoj, istoimenoj noveli

Uloge:

Jonathan Tucker ... Jeff McIntire

Jena Malone ... Amy

Laura Ramsey ... Stacy

Shawn Ashmore ... Eric

Joe Anderson ... Mathias

Dimitri Baveas ... Dimitri

Radnja:

Grupici američkih prijatelja ugodni odmor u Meksiku se pogoršava kada se sa turistom iz Nemačke upute ka udaljenom arheološkom nalazištu koje se nalazi skriveno duboko u džungli, jer se medju ruševinama nalazi nešto veoma zlo i veoma moćno.

 

Moj osvrt:

«The Ruins» je uz španski film «Rec», definitivno osveženje godine, iako mi je delovalo da će se raditi o još jednom američkom hororu, totalno ukalupljenom, sa već prežvakanim temama.

 

Medjutim, ovo je ispao jako zanimljiv, zastrašujući film, i ne bih želeo da puno otkrivam, jer ga svakako preporučujem svima. Priča je jako dobro ispričana, zanimljiva je i originalna, i pored nešto sporijeg početka (u kom je delovalo da će film biti glupav i pun klišea), radnja se razvija u potpuno suprotnom pravcu i nošena solidnom glumom preokreće film u kvalitetno ostvarenje.

 

Neke scene su odlične i uz realistično prikazan razvoj likova, kojima bezbrižno letovanje prelazi u najgoru noćnu moru, daju poseban kvalitet filmu. Ovde ne mogu da se suzdržim i nagoveštavam dve scene: 1) zvonjava mobilnog telefona i 2) amputiranje nogu.

 

Ipak, da film ne bude remek delo, pobrinuo se scenarista sa izvesnim rupama i greškama u scenariju, a na to utiče i sama završnica filma koja je potpuno bespotrebna, jer tako nešto smo videli već hiljadu puta. Naravno, koji je film bez ijedne greške? Ove greške su zanemarljive i ne utiču bitnije na utisak koji je «The Ruins» ostavio na mene – film je osvežavajuće dobar!

 

Ocena:

Wink

Zvanični website

 

[Generalna ] 03 Jul, 2008 07:18

7. jula hororfilmovi.blog.rs proslaviće mali jubilej - 6 meseci postojanja. Posećenost bloga se povećava iz meseca u mesec i razmišljao sam da blog dobije i svoj forum za diskusije i razmenu mišljenja koji bi obuhvatio malo više tema (ali koje su isključivo vezane za horor tematiku). Ipak, da ne bih bespotrebno otvarao forum, postavljam anketu pa ako se ispostavi da ima interesovanja, već spremljeni forum biće dostupan svim posetiocima. Glasanje će trajati do 6. jula. I da, ako želite da glasate, samo kliknite na banner sa natpisom "Anketa - klikni ovde!".

P.S. Svi zainteresovani mogu preuzeti prvi banner za svoje sajtove. Pozdrav! Smile

[američki filmovi ] 02 Jul, 2008 17:20

Režija: George A. Romero

Scenario: Stephen King

Uloge:

1. priča «Father's Day»

Carrie Nye ... Sylvia Grantham

Viveca Linfords … Aunt Bedelia

Ed Harris … Hank Blaine

Warner Shook … Richard Grantham

Elizabeth Regan … Cass Grantham

Jon Lormer … Nathan Grantham

2. priča «The Lonesome Death of Jordy Verrill»

Stephen King ... Jordy Verrill

3. priča «Something To Tide You Over»

Leslie Nielsen ... Richard Vickers

Ted Danson ... Harry Wentworth

Gaylen Ross ... Becky Vickers

 4. priča «The Crate»

Hal Holbrook ... Henry Northrup

Adrienne Barbeau ... Wilma Northrup

Fritz Weaver ... Dexter Stanley

5. priča «They're Creeping Up On You»

E.G. Marshall ... Upson Pratt

David Early ... White

«Prologue»/«Epilogue»

Iva Jean Saraceni ... Billy's Mother

Joe King ... Billy

Radnja:

Pet priča o teroru su prikazane u gotskom stilu starih EC stripova kao što su «Tales From The Crypt» i «The Haunt of Fear». U prvoj se radi o bezumnom starcu koji ustaje iz groba da bi uzeo tortu za praznik očeva, koju mu njegova kćerka, koja ga je ubila, nikada nije dala. Druga priča je o retardiranom farmeru koji otkriva meteor koji sve pretvara u biljni svet. Treća priča je o osvetoljubivom mužu koji zakopava svoju ženu i njenog ljubavnika na plaži, ostavljajući da ih udavi nadolazeća plima. U četvrtoj priči radi se o biću koje živi u sanduku ispod stepenica na jednom koledžu. Poslednja, peta priča je o neverovatno bogatom biznismenu koji doživljava invaziju bubašvaba.

Moj osvrt:

 

U pitanju je antologijski horor film iz 1982. godine, na kom su saradjivala tri velika imena ovog žanra: Stephen King, George A. Romero i Tom Savini (koji je radio specijalne efekte).

Ako bih izabrao da budem prestrog, onda bih rekao da je film smeće, jer deluje jeftino, priče su praktično bez nekog smisla (ne sve), i ono što je karakteristika filmova iz 80-ih – jednostavno nema trunke jezivog u sebi.

Ipak, ako izaberem drugi put, onda su stvari bitno drugačije. Iz tog drugog, blažeg ugla, kvalitet filma je što nosi u sebi taj duh 80-ih. Zatim, efekti su prilično dobro odradjeni i iako ponekad deluju smešno, ipak treba imati u vidu kada je film sniman i kakve su tada bile mogućnosti.

 

Gotovo svaka priča ima neku sjajnu, satiričnu crtu. Kao i neke upečatljive scene, koje ostavljaju dobar utisak na gledaoca.

Po meni, najzanimljivija je 3. priča, zatim slede 4. i 5., dok su prva i naročito druga prilično glupave (ova posebno zbog Stephena Kinga koji se latio glume i to uloge priglupog seljaka, nešto poput Cletusa iz Simpsonovih).

 

Za ljubitelje starijih, filmova iz 80-ih preporučujem, za ostale – možda je bolje da preskočite.

 

Ocena: Undecided

Zanimljivosti:

1.     Ubrzo nakon što je prikazan, film je adaptiran u strip, koji je ilustrovao Bernie Wrightson, umetnik koji je pogodno bio pod uticajem EC stripova iz 50-ih.

2.     Film je doživeo i nastavak, takodje zasnovan na Kingovim pričama a scenario je napisao George A. Romero, režiser prvog dela. «Creepshow 2» se pojavio 1987. godine i obuhvatao je tri priče, za razliku od originala.

3.     Snimljen je i jedan nezvanični nastavak (a to znači da na njemu nisu radili ni King ni Romero ili bilo ko drugi ko je imao veze sa produkcijom prva dva dela). Treći nastavak nazvan je «Creepshow III» i pušten je direktno na DVD, 2007. godine. Kritike su bile uglavnom negativne.

«Prethodni   1 2 3 4 5
site statistics