Horor filmovi su uznemiravajući filmovi  čiji je cilj da zaplaše i uspaniče, uzrokuju užas i nemir i probude naše najgore skrivene strahove, često u zastrašujućem, šokirajućem završetku, dok nas istovremeno zabavljaju i očaravaju u katarzičkom iskustvu. Horor filmovi efektno pogadjaju u srž tamne strane života, zabranjene, neobične i nemirne dogadjaje. Oni se bave našom primarnom prirodom i njenim strahovima: našim noćnim morama, našom ranjivošću, našim otudjenjem, odvratnostima, strahom od nepoznatog, strahom od smrti i rastrzanja, guditkom identiteta ili strahom od seksualnosti.

Počeci horor filmova vezuju se za same početke filmova uopšte, dakle za period od pre 100 godina. Od naših najranijih dana, koristili smo našu slikovitu maštu da vidimo duhove u senkovitim oblicima, da se emotivno vezujemo za nepoznato i da se plašimo stvari koje su neverovatne. Gledanje horor filma pruža nam ulazak u taj zastrašujući svet, daje nam samu esenciju straha bez stvarne opasnosti po život. Iako čudno zvuči, gledanje horor filmova i preplašivanje ili posmatranje uznemirujućih, strašnih scena, pruža nam pravo uzbudjenje i zabavu.

Tamne, primitivne i zbunjujuće osobine koje nas istovremeno privlače i odbijaju, prisutne su u ovom žanru. Horor filmovi su često kombinovani sa naučnom fantastikom kada su pretnja ili čudovište vezani za tehnološke kvarove ili kada je Zemlja ugrožena vanzemaljcima. Fantazijski i natprirodni filmski žanrovi ne predstavljaju sinonime horor žanra, mada triler filmovi mogu imati neke veze kada su fokusirani na revoltujuće i strašno pošanje ubice-ludaka. Horor filmovi su takodje poznati i po nazivima chillers, scary movies, spookfests i the macabre.

Horor filmovi, kada su dobro odradjeni i kada se manje oslanjaju na zastrašujuće specijalne efekte, mogu biti veoma moćne filmske forme, dotičući se naših snova i strave iracionalnog i nepoznatog, kao i samog horora. [Najbolji horor filmovi samo nagoveštavaju stravu na jedva primetne načine, pre nego što razmetljivo prikazuju to napr. horor filmovi Vala Lutona (Val Lewton)] U horor filmovima, iracionalne sile haosa ili strave neophodno moraju biti pobedjene i često se ovi filmovi završavaju sa povratkom na normalnu situaciju i pobedom nad apsurdnim.

Najraniji horor filmovi bili su u gotskom stilu – to znači da se radnja odvijala obično u sablasnim starim zdanjima, zamkovima ili maglom okruženim, tamnim i mračnim mestima.  Glavni junaci takvih filmova su bili nepoznata, ljudska, nadljudska ili groteskna bića, od vampira, izbezumljenih ludaka, djavola, neprijateljskih duhova, čudovišta, ludih naučnika, Frankenštajna, dvostrukih ličnosti tipa Džekil-Hajd, demona, zombija, zlih duhova, lukavih nemani, satanističkih zločinaca, opsednutih, vukodlaka i nakaza sve do još nevidjenih, djavolskih izgleda zla.


Napomena:

Ovaj sjajan tekst koji pruža detaljan uvod u istorijat snimanja horor filmova pronašao sam na sajtu www.filmsite.org i predstaviću ga u više delova. Ovaj opširan tekst sam sam preveo sa engleskog tako da je moguće da ima i nekih grešaka Embarassed