Režija: Oxide Pang Chun & Danny Pang

Scenario: Mark Wheaton po priči Todda Farmera

Uloge:

Kristen Stewart .............................. Jess

Dylan McDermott ............................ Roy

Penelope Ann Miller ......................... Denise

John Corbett ................................. Burwell

Evan & Theodore Turner .................. Ben

Dustin Milligan ............................... Bobby

William B. Davis ............................. Colby Price

Radnja:

Četvoročlana gradska porodica (otac, majka, kćerka tinejdžerka i sin) zbog puno problema napuštaju Čikago i dolaze u selo u Severnoj Dakoti u pokušaju da započnu bolji život. U svakom slučaju bolji od onog od kog bež, u kom je otac dve godine nezaposlen a ćerka vrlo problematična.

Kupuju napuštenu seosku kuću sa farmom i trude se da uspeju iako se uočava jasna netrpeljivost koju majka oseća prema kćeri, očigledno zbog nekog ćerkinog greha iz prošlosti sa kojim je povezano i to što njen mladji brat Ben ne progovara i boluje od autizma. Inače, majku Denise glumi sada već zrela Penelope Ann Miller poznata kao saradnica i ljubav Aleca Baldwina u filmu "The Shadow" iz 1994. godine.


Penelope Ann Miller 

Kako se radnja razvija, sve jasnije vidimo majčino nepoverenje u Jess. Njihovo useljavanje u kuću prate i čudne pojave koje se samo ukazuju najmladjem članu porodice - Benu koji ne može da govori. U medjuvremenu, advokat Colby Price nudi glavi porodice ponudu da otkupi imanje što ovaj odbija jer stvarno želi da uspešno obradi polja suncokreta i zaradi novac. U ovoj sporednoj ulozi advokata se našao William B. Davis poznatiji kao Cigarette Smoking Man iz "Dosijea X". Neobične pojave se sve više pojavljuju a u njih svakako spada i napad vrana na Roya koga spašava slučajni prolaznik, nadničar Burwell. Roy mu u znak zahvalnosti ponudi hranu i smeštaj za pomoć u poslu i isplatu na kraju žetve, što ovaj prihvata.


Napad vrana na Roya

Do kraja filma Jess i Ben imaju sve više i više negativnih iskustava sa stanovnicima kuće - duhovima ali nepovorenje roditelja u Jess rezultira time što oni misle da ona izmišlja priče o duhovima i prividjenjima. Takodje, dešava se i jedan zaista neverovatan obrt i tu mi film drastično pada u kvalitetu.

Jess i Ben 

Moj osvrt:

Do samog kraja film mi je bio odličan! Ambijent ruralne kuće i seoske farme, nesredjena porodica, problematična ćerka, bolestan sinčić stvorili su atmosferu nepoverljivosti i sebičnosti u kojoj roditelji ne primećuju prisustvo nepoželjnih gostiju u kući. Efekti su dosta solidno odradjeni, svakako najneprijatniji doživljaj pružaju duhovi koji se kreću po plafonu, uz nezaobilazni odvratni zvuk koji prati njihovo kretanje. Ipak, sama završnica mi je poprilično pokvarila dobar utisak, jednostavno obrt je prilično bez veze, a daje i odgovor na pitanje ko su duhovi u kući i zašto se nisu smirili do sad. 

Jess u kandžama duhova

Film vredi pogledati, pre svega zbog većeg dela koji je OK odradjen a i zbog toga da vidite klasičan primer kako dobar film može da se uprska traljavom završnicom. Što je nažalost dosta čest slučaj u američkim hororima.

Ocena:

Wink ka Undecided

Napomena:

Film sam odgledao na televiziji tako da je zbog toga screen shot deo siromašniji nego obično.