Režija: Darren Lynn Bousman

Scenario: Patrick Melton & Marcus Dunstan 

Uloge:

Tobin Bell.........................Jigsaw-John Kramer

Costas Mandylor................Detective Hoffman

Scott Patterson................Agent Strahm

Betsy Russell....................Jill Tuck

Lyriq Bent........................Lieutenant Rigg

Athena Karkanis................Agent Perez

Justin Louis......................Art Blank

Donnie Wahlberg................Eric Matthews 

Distribucija: Lionsgate

Priča:

Kada Kerry pronadju mrtvu, poručnik Rigg ne može da se smiri jer je to ko zna koja po redu osoba iz njegovog okruženja koja je tragično nastradala u Jigsaw-voj igri. Za razliku od njegovog kolege, detektiva Hoffmana koji dosta racionalnije gleda na sve dogadjaje. Ubrzo, u celu priču uključuje se par FBI agenata Strahm i Perez.

 Skalp-mašina i nemoćni poručnik Rigg 

Ubrzo i sam poručnik Rigg postaje učesnik Jigsaw-ve nove igre, a ako se pitate kako kada je Jigsaw ubijen u trećem delu - pa ipak Vam ostavljam da to sami otkrijete u filmu. Poručnik Rigg dobija test u kom za sat i po mora da dodje do detektiva Erica Matthewsa koji je nestao pre 6 meseci i detektiva Hoffmana.

 

 detektivi Eric Matthews i Hoffman u zamci 

Zamka je prosta: Matthews stoji obešen na velikoj kocki leda koja će se istopiti za sat i po što će dovesti do njegovog vešanja, a voda od leda podiže nivo i u tom slučaju će strujni udar ubiti drugog detektiva. Obojicu ih čuva advokat Art Blank, za koga kasnije saznajemo da je na to primoran jer nosi jednu od Jigsaw-vih igračkica na sebi.

 advokat Art Blank 

Poručnik Rigg ima zadatak da pronadje gde su pomenuti detektivi dok usput skuplja instrukcije i nailazi na plavušu u njegovom stanu koju ubija u samoodbrani iako joj je prvo spasio život iz skalp-mašine. Zatim u nekom oronulom hotelu dobija zadatak da se upozna sa slučajem debelog, odvratnog recepcionara koji siluje i muči svoje žrtve. Poručnik Rigg ga čak smešta u jednu od Jigsaw-vih naprava i praktično postaje saučesnik.

 debeli silovatelj je prespor u igri - epilog rasparčavanje 

Poslednje osobe sa kojima se Rigg susreće su bračni par sa početka njegove karijere. Glava porodice je siledžija koji bije ženu i ćerku što žena trpi i u policiji ćuti o tome.

 Jedan od supružnika će preživeti ovu zamku 

U medjuvremenu, FBI agenti Strahm i Perez takodje pokušavaju da reše slučaj nestalih detektiva kao i Jigsaw-vo skrovište, u čemu im malo pomaže bivša žena John Kramera - Jigsawa, Jill Tuck. Agent Strahm je čak ubedjen da je ona saučesnik u zločinima.

 John Kramer's ex-wife Jill Tuck 

Iz njene priče saznajemo zašto je nekada uzoran gradjanin John Kramer postao suludi sadistički ubica. Isto tako upoznajemo se i sa prvom žrtvom Johna Kramera, propalim narkomanom koji je uzrokovao da njegova tadašnja supruga Jill izgubi bebu u sedmom mesecu trudnoće.

 prva žrtva Johna Kramera 

Do kraja filma teče trka poručnika Rigga sa vremenom. Da li je uspeo procenite sami Smile po ovim slikama:


 Eric Matthews pred smrt

 

Smrt Erica Matthewsa 

Moj osvrt:

Malo je reći da sam prilično razočaran poslednjim delom iz ovog serijala. Možda na to utiče, sada već i zasićenost, posle gledanja sva 4 dela u poslednjih desetak dana, ali činjenica je da je radnja sve monotonija. Zevanje. Čak su i ubistva, čini mi se manje zastupljena, sve je ovo već neki deja vu. I twist na kraju filma je malo bez veze. Jedino bih izdvojio završnicu Riggovog zadatka, kao nešto pozitivno u filmu. I sad, kad sam odgledao sva četiri dela, stekao sam utisak da kvalitet znatno opada sa nastavcima. I što je najgore, svaki nastavak je slabiji od prethodnog. Frown

Takodje, moj predlog je da pogledate ovaj film i da sami uočite dosta lošiji kvalitet. Ono što mene lično smara u celoj priči je to prenošenje Jigsaw-ve ubilačke filozofije s "kolena na koleno", u drugom i trećem delu saučesnik i naslednik je Amanda, u ovom takodje ima naslednika. Da li to znači da serijal nikad neće imati kraj? Verovatno da. Ne bih se iznenadio da u nekom od narednih nastavaka dobijemo Jigsaw-vog plagijatora, pa kloniranog Jigsawa, pa  susret Jigsawa i Fredija Krugera itd. Undecided

Ocena:

Yell ka Undecided