U horor filmovima u kojima se pojavila, Dee Wallace je odisala prijatnošću i mirnoćom, što joj je donelo ulogu Mary, majke u njenom najčuvenijem filmu «E.T. The Extra-Terrestrial».

 

Dee je rodjena u Kansas Cityju, 14.12.1949. godine. Roditelji su joj bili siromašni i naporno su radili. Njen život je dodatno opterećivala i činjenica da joj je otac bio alkoholičar i bio je sklon verbalnom i fizičkom zlostavljanju njene majke.

Odrastajući, Dee je učila balet i ples. Posle predavanja u srednjoj školi i režiranja predstava, konačno je napustila Kansas City 1975. godine i uputila se u Njujork. Uspešna audicija kod brodvejskog producenta Harolda Princea, donela joj je uloge u show programima i reklamama.

 

Ubrzo po preseljenju u Hollywood, Dee je dobila posao na televiziji, u popularnim policijskim serijalima, počev sa «The Streets of San Francisco».

Njen prvi pohod u horor žanr bila je uloga služavke u jezivom filmu «The Stepford Wives (1975)». U stvari, tada se prvi put pojavila na velikom ekranu.

 

Imala je daleko veću ulogu u Cravenovom filmu «The Hills Have Eyes (1977)». Glumila je Lynne Wood, zlokobnu majku čiju porodicu na putu za Kaliforniju teroriše klan ljudoždera u sred pustinje. Njena smrt (jedna od nekoliko u porodici Wood), zajedno sa otmicom novorodjenog deteta, vodi ka uzbudljivoj završnici u kojoj se njen suprug spretno osvećuje njihovim mučiteljima.

Dok je čekala nove filmske uloge, Dee je nastavila da se pojavljuje u različitim TV serijama. A onda je hit film «10 (1979)» podigao njenu gledanost.

 

Uloge su postale značajnije i veće. U film «The Howling (1981)», bila je dobra u ulozi TV reporterke koja preživljava napad vukodlaka. Ona završava u skrovištu za koje se ispostavlja da i nije toliko sigurno koliko je ona mislila. Njena javna transformacija na kraju filma je najbolji momenat u filmu.

Njena sledeća velika uloga bila je u Spielbergovom hitu «E.T. The Extra-Terrestrial (1982)», filmu koji će ubrzo prevazići «Star Wars» i postati najuspešniji film do tad. Po zaradi je film postavio rekord koji je odolevao narednih 15 godina! Iako ne u centru priče o dečaku i njegovom prijateljstvu sa vanzemaljcem, Dee je bila zanosna.

 

Klaustrofobična adaptacija istoimenog dela Stephena Kinga «Cujo (1983)» bila je vrhunac za Dee. Provodeći većinu vremena zarobljena u Pinto-u dok pobesneli bernardinac pokušava da izmrcvari nju i njenog sina, Dee je zaštitnički nastrojena i hrabra. Njena snažna gluma zaslužna je za to što je film postao jedno od najboljih dela zasnovanih na Kingovim pričama.

Dee je nastavila da snima bez prestanka. Od «Critters (1986)» do «The Frighteners (1996)», zatim uloga u televizijskom filmu «Perfect Husband: The Laci Peterson Story (2004)», ona je dobitak za svaki film u kom se pojavila.

 

Danas, Dee Wallace takodje vodi i studio glume, uz sekundarnu karijeru motivacionog govornika. Kada su je upitali koja bi njena vrlina mogla da motiviše pojedince, Dee je odgovorila: «Ja sam devojka iz komšiluka koja je naučila na težak način kako da učini da život funkcioniše. Proživela sam to. Žrtvovanjem sam pobedila. Kada pronadjete radost, treba da je podelite."

 

Spisak horor filmova u kojima je glumila, uz već pomenute, je impresivan:

The Frighteners (1996)

Boo (2005)

Headspace (2005)

Voodoo Moon (2005)

Abominable (2006)

The Plague (2006)

Halloween (2007)

Little Red Devil (2008)

J-ok'el (2007)

The Lost (2005)

Black Circle Boys (1997)

I'm Dangerous Tonight (1990)

Alligator II: The Mutation (1991)

Popcorn (1991)

Critters (1986)

"The Twilight Zone" - epizoda Little Boy Lost/Wish Bank/Nightcrawlers (1985)

tekst: www.terrortrap.com

prevod: hororfilmovi.blog.rs