Režiser:
Ridley Scott
Scenarista:
Dan O'Bannon
Uloge:
Sigourney Weaver ... Ripley
Tom Skerritt ... Dallas
Veronica Cartwright ... Lambert
Harry Dean Stanton ... Brett
John Hurt ... Kane
Ian Holm ... Ash
Yaphet Kotto ... Parker
Radnja:
Tokom povratka na Zemlju, trgovački svemirski brod "Nostromo" hvata isprekidani SOS signal sa udaljene planete. Sedmočlana posada broda budi se iz hiper-sna i brod kasnije sleće na planetu. Dok je istražuju, tri člana posade otkrivaju napušteni i zapušteni svemirski brod unutar koga je velika komora sa hiljadama jaja. Kada jedan od radoznalih članova ovog istraživačkog tima priđe suviše blizu jajetu, parazit iz jajeta ga napada i onesvešćuje ga držeći mu se za lice. Istraživački tim ga donosi na brod sa sve parazitom suprotno propisima o karantinu. Iako parazit ubrzo ugine, a napadnuti član posade se vrati u svesno stanje, ostatak posade nije svestan noćne more koja će ih zadesiti kada vanzemaljsko biće napusti svog nesrećnog domaćina.
 
Osvrt:
"Alien" je SF horor film koji je doživeo (a i danas doživljava) uspeh i kod kritičara i kod publike. Ovo je svakako jedan od najznačajnijih filmova u istoriji kinematografije, jer kako reče Andrew O'Hehir skoro svaki horor film koji je usledio, uzeo je nešto od ovog filma. Značaj "Alien"-a prepoznala je i američki Nacionalni filmski registar, pa je film 2002. godine uvršten u njega kao "kulturološki, istorijski ili estetski značajan", dok ga je Američki filmski institut uvrstio 2008. godine u sedam najboljih filmova SF žanra. O kvalitetu filma svedoče i brojne nagrade i nominacije, a najznačajnije nagrade su Oskar za vizuelne efekte i Saturn nagrade za najbolji SF film, najbolju režiju i najbolju sporednu žensku ulogu (Veronica Cartwright).

Budžet filma iznosio je 11 miliona dolara, a širom sveta je zaradio od prikazivanja oko 105 miliona. Uspeh koji je postigao doveo je do lansiranja medijskih franšiza raznih novela, stripova, video igrica i igračaka, a snimljena su i tri nastavka i dva filma čija radnja prethodi originalu.
 
O'Bannon je inspiraciju za pisanje scenarija nalazio u mnogim ranijim radovima iz SF i horor žanra. On je izjavio da "nije ukrao Alien-a ni od koga, već od svakoga!". Inspirisale su ga priče filmova "The Thing from Another World", "Forbidden Planet", "Planet of the Vampires", kratka priča "Junkyard", zbirka kratkih priča "Strange Relations" i mnogi horor stripovi.
 
Shusett i O'Bannon su gotovo završeni scenario ponudili nekim studijima, predstavljajući ga kao "Jaws" u svemiru. Uprkos mnogim ponovnim pisanjima scenarija, studio "20th Century Fox" nije bio spreman da finansira naučno-fantastični horor film. Međutim, uspeh filma "Star Wars" doveo je do toga da se studio zainteresovao za ovaj žanr, kao i mnogi drugi filmski studiji. "20th Century Fox" je ubrzo odobrio budžet od 4.2 miliona $ za početak snimanja.
 
U igri za režiju figurirala su mnoga imena, ali su producenti Giler, Hill i Carroll bili impresionirani debitantskim filmom Ridleya Scotta "Duellists" pa su mu ponudili da režira "Alien". On je u Londonu izradio tzv. storyboards, tj. grafički prikaz organizacije za film, što je oduševilo studio pa je budžet udvostručen na 8,4 miliona $. Njegovi grafički radovi uključili su i dizajn svemirskog broda i skafandera, a za to su ga inspirisali filmovi "Star Wars" i "2001: A Space Odyssey". Scott je želeo da njegov film ostane usko vezan za horor žanr, zamišljajući ga kao "Texas Chainsaw Massacre"u svemiru.

O'Bannon je upoznao Scotta sa crtežima H.R. Gigera i obojica su osetili da je njegov crtež Necronoma IV, tip kako su želeli da izgleda glavni negativac u filmu i tražili su od studija da zaposli Gigera kao dizajnera, što su jedva uspeli da izdejstvuju. Giger je zatim bio zadužen i za dizajn svih izgleda Aliena i njegovog okruženja uključujući i površinu planetoida, napušteni svemirski brod i sva četiri oblika Aliena od jajeta do odrasle jedinke.
 
No, da se manem više podataka iako se o ovom filmu, franšizi i epskoj borbi vanzemaljca i Riplijeve može napisati ceo roman, vreme je da se osvrnem na utiske koje ovaj film izaziva kod mene. Uz remek dela kao što su "The Exorcist", "The Shining" , "The Thing" i "The Omen", "Alien" se nalazi rame uz rame. Razloga za to je mnogo, pre svih moja fasciniranost najsurovijim i najzajebanijim negativcem koji po mnogo čemu izaziva istinsku stravu i užas. Izgled Tuđina, njegove forme, kiselina umesto krvi i ispred svega jeziva hladnokrvnost u genocidnom ubijanju svih živih bića na koje naiđe, doneli su mu zaslužen status koji uživa.

Svakako najbolji opis ovog bića dat je u samom filmu, u razgovoru Riplijeve, Lambertove i Parkera sa razbucanim androidom Ashom:
Ripley: Ash, kako da ga ubijemo? Mora da postoji način da ga ubijemo, kako, kako to da izvedemo?
Ash: Ne možete.
Parker: Sereš.
Ash: Vi još ne razumete sa čim imate posla, zar ne? Savršeni organizam. Njegova strukturna savršenost podudarna je samo sa njegovom zlobom.
Lambert: Diviš mu se.
Ash: Divim se njegovoj čistoti. Nadživeli... Neopterećen savešću, kajanjem ili zabludama moralnosti.
Parker: Slušaj, ja sam - čuli smo dosta i tražim da ga isključiš.
Ash: (umeša se dok Riplijeva odlazi da ga isključi) Poslednje reči.
Ripley: Molim?
Ash: Ne mogu da lažem o Vašim izgledima, ali... imate moje simpatije.
 
Osim priče i glavnog negativca, sve ostalo je takođe na veoma visokom nivou. Karakterizacija likova je vrhunska, gluma perfektna, režija takođe, a šta tek reći o lokacijama i scenografiji? Sve je fenomenalno i ovom filmu je jako teško naći ikakvu manu. Sumnjam da išta više treba pisati o "Alien"-u. Moja je preporuka za sve one koji ga možda nisu gledali, a i onima koji jesu, da ga gledaju s vremena na vreme i uživaju u ovom spektakularnom filmu. Bez sumnje "Alien" zaslužuje čistu desetku.
Trailer: