Režiser:
Jean Yarbrough
Scenarista:
Edmond Kelso
Uloge:
Dick Purcell ... James 'Mac' McCarthy
Joan Woodbury ... Barbara Winslow
Mantan Moreland ... Jefferson 'Jeff' Jackson
Henry Victor ... Dr. Miklos Sangre
John Archer ... Bill Summers
Patricia Stacey ... Alyce Sangre
Radnja:
Tokom Drugog svetskog rata, mali putnički avion koji je uzleteo sa južne obale Amerike, zahvaćen olujom i privučen slabim radio signalom, prinudno sleće na jedno ostrvo. Putnik, njegov sluga i pilot prežive, ali avion biva oštećen te se sklanjaju u veliku kuću doktora Sangrea. Plašljivi sluga po dolasku u kuću, postaje siguran u opsednutost zdanja zombijima i duhovima, ali mu njegov gazda ne veruje. Ipak, istraživajući, oni otkriju vudu ritual u podrumu kojim doktor pokušava da stekne ratnu inteligenciju prenošenjem ličnosti u svoje zombije.
 
Osvrt:
"King of the Zombies" je američki horor film iz 1941. godine, tačnije radi se o horor komediji gde je sav humor baziran na slugi Jeffersonu, crncu koji je glup, plašljiv, buljav i stalno lupeta gluposti. Gledao sam jednom neku emisiju o rasizmu i tu je pomenuto kako su u mnogim filmovima crnci glumili upravo ovakve likove zasnovane na predrasudama. Nažalost, scenaristine fore sa crncem su naftalinske i u većem delu filma su me njegov humor i "duhovite opaske" smarali.
 
Sam film ima zanimljiv početak i sredinu, ali je završnica brzopleto izvedena, a i uopšte gledano nije ništa posebno. Zombiji su inače, do samog kraja, selektivno pitomi, ali su krajnje žalosni, sa nekom jadnom šminkom na licu, suviše različiti od zombija iz kasnijih filmova. To ujedno znači i da, naravno, u filmu nema nikakvog krvoprolića.
 
Film traje 67 minuta i ipak je ispodprosečno ostvarenje iz tog perioda, iako je lociranje radnje na malo ostrvo i u velelepno zdanje imalo više potencijala. Ako ima takvih, film možete pogledati na ovom linku. Ja sam ga gledao na kablovskoj TV Cinemaniji, mada je to bilo mučenje jer je prevod bio očajan i kasnio je bar jedan minut.