Režiser & scenarista:
Ken Wiederhorn
Uloge:
Michael Kenworthy ... Jesse Wilson
Thor Van Lingen ... Billy Crowley
Jason Hogan ... Johnny
James Karen ... Ed
Thom Mathews ... Joey
Suzanne Snyder ... Brenda
Marsha Dietlein ... Lucy Wilson

Radnja:

U prvom nastavku kultnog filma "Return of the Living Dead", tri klinca otkriju jedno od buradi sa trulim lešom koje je vojska izgubila u transportu. Dvojica od njih, oslobode opasni gas 2-4-5 trioksin u vazduh, u neposrednoj blizini groblja, pa mrtvi još jednom ustaju iz grobova i traže sveže mozgove. Mala grupa ljudi pokušaće da pronađe izlaz iz blokiranog gradića ili će njihovi mozgovi postati dezert za zombije.

 

Osvrt:

Uspeh koji je doživeo "Return of the Living Dead", a pre svega i kultni status koji je stekao, doveo je do nastanka jedne od najuspešnijih horor franšiza. Usledili su, do duše, manje uspešni, ali sasvim solidni nastavci "Return of the Living Dead Part II" i "Return of the Living Dead III", kao i dva razočarenja "Return of the Living Dead: Necropolis" i "Return of the Living Dead: Rave to the Grave".

Moram priznati da je drugi deo nastavio tamo gde se stalo sa prvim delom - radi se o zabavnoj horor komediji, čak i komičnijom od prvog dela. Nažalost, Wiederhorn je ponekad i uspeo da pretera sa glupavim šalama, ali pun pogodak je duhovit prikaz ustajanja mrtvih iz grobova na lokalnom groblju, naročito kada jedan zombi upadne u rupu iz koje je izašao njegov zombi komšija. Smile


Za razliku od prvog dela, ovde su zombiji različito brzi, ima ih i sporih i bržih, a njihove maske su odrađene solidno, mada svakako da je moglo i bolje. Radnja filma je dosta dinamična i to je dobro. Ipak, moje glavne zamerke idu u pravcu očajnih ili bolje rečeno nepostojećih krvavijih scena, kao i neoriginalnosti priče. Film je skoro pa preslikan prvi deo, čak se pojavljuje i zombi Tarman, mada u epizodnoj ulozi.

Zanimljivo je da su i u ovom nastavku glumili Thom Mathews i James Karen, ali ovog puta u drugim ulogama, a u jednom trenutku čak jedan od njih kaže da ima osećaj kao da je već prošao kroz sve ono što im se dešava. Smile Takođe, kao genijalnu stvar izdvojio bih i kopiranje stajlinga iz spota "Thriller" i pojavljivanje zombija koji neodoljivo podseća na nedavno preminulog kralja popa. "Return of the Living Dead Part II" je slabiji od svog prethodnika, ali u svakom slučaju potpuno u stilu osamdesetih i vredan pažnje.
Ocena: 6.5/10