Režija & scenario:

Wes Craven

Uloge:

Sandra Cassell ... Mari Collingwood

Lucy Grantham ... Phyllis Stone

David Hess ... Krug Stillo

Fred J. Lincoln ... Fred 'Weasel' Podowski

Jeramie Rain ... Sadie

Marc Sheffler ... Junior Stillo

Richard Towers ... dr John Collingwood

Cynthia Carr ... Estelle Collingwood

Radnja:

Mari i Phyllis odlaze u veliki grad na koncert njihovog omiljenog benda 'BloodLust'. U pokušaju da nabave marihuanu, nailaze na nedavno odbegle robijaše Kruga i njegove pajtaše. Oni ih kidnapuju, siluju i masakriraju, nakon čega, ne znajući za to, potraže utočište kod roditelja jedne od žrtava.

 

Moj osvrt:

Prvi film koji je režirao, a pisao je i scenario za njega, veliko ime horor žanra Wes Craven, po mnogo čemu je kontroverzno delo. Inspirisan nasilnim slikama koje su stizale iz Vijetnama, režiser je želeo da to nasilje prenese i na film, a rezultat toga je ostvarenje koje je doživelo do tad nevidjenu cenzuru. Najbolji primer je i to što je u Velikoj Britaniji do 2003. godine bio izdavan pod cenzurom, kada su nasilne scene posebno dodate uz DVD izdanje i to u vidu slajdšoua! Tek 2008. godine se pojavilo uncut video izdanje.

 

Verujem da je film, u vreme kada se pojavio, bio šokantan, ali gledano iz današnje perspektive, deluje prilično neverovatno da se podigla tolika prašina.

 

Inače, radi se o klasičnom sadističko-psihopatskom filmu, koji se praktično sastoji iz dva dela. Prvi deo je o maltretiranju dve srednjoškolke od strane poremećenih odbeglih ubica psihopata, dok je drugi deo o tome šta se dešava kada muž i žena koji ih prime na noćenje, otkriju da su oni ubice njihovog deteta.

 

Scenario ima dosta rupa, kao i neke najneverovatnije obrte i scene, vezano za kratko bekstvo devojaka od manijakalne družine, ali i neke zabavne elemente poput prikazivanja lokalnih pandura kao totalnih neznalica i nesposobnjakovića. Craven je odradio odličan hate rukovodjen devizom A.C.A.B. Wink

 

Bolji deo filma je osveta roditelja, a svakako najupečatljivija scena je kada majka oralno zadovoljava jednog od ubica i dok ovaj dostiže vrhunac, odgriza mu vršnjaka.

 

Ipak, krajnji utisak nije Bog zna kakav. Film je dosta prosečan, verovatno u svoje vreme šokantan, ali danas – teško. Ali film je Cravena pogurao u sam vrh žanra, što ga čini znamenitim.

 

Ocena: Undecided