Lance Preston i njegova ekipa emisije "Grave Encounters" (TV reality show o istraživanju paranormalnih pojava) dolaze u napuštenu psihijatrijsku kliniku Collingwood kako bi snimili epizodu o neobjašnjivim natprirodnim fenonima koji su prijavljivani godinama unazad. Ekipa se zaključava, s ciljem da prenoći u ukletom kompleksu i zabeleži sve putem kamera. Ubrzo će otkriti da je zdanje ne samo ukleto, već živo i da nema nameru da ih pusti da odu. A to znači da će se naći izgubljeni u lavirintu beskrajnih hodnika, prostorija i tunela, terorisani od strane duhova nekadašnjih pacijenata...
 
Iz SAD-a nam stiže još jedan niskobudžetni film (ali za australijski "The Tunnel" pravi blockbuster Money mouth) koji se zasniva na tzv. istinitom događaju i gle čuda, neko je našao filmovane dokaze pa sad publika širom sveta ima u čemu da uživa. Dakle, još jedan film inspirisan "The Blair Witch Project"-om, da ne kažem njegovim uspehom da sa mizernim ulaganjem namlati ozbiljne pare. U poslednje vreme, tačnije od pojave "Paranormal Activity"-ja, opšta je moda snimanje ovakvih filmova i već se došlo do jednog impresivnog niza: španski "Rec" 1 i 2, "Cloverfield", "Quarantine", "Evil Things", "Paranormal Activity 2", "Atrocious", korejski "Pyega", "Unaware", "Apollo 18" i još nekoliko manje poznatih ili očajnih filmova iz studija "The Asylum".
 
"Grave Encounters" iako predstavlja nešto već viđeno, spada u filmove koji će vas na više mesta pošteno iscimati i isprepadati. Verujem da im je to uspelo iz prostog razloga - priču su smestili u napuštenu ludaru, ambijent sam po sebi dovoljan da vam izazove žmarce duž kičmice. Kad se na to dodaju duhovi, onda je zabava zagarantovana. Iako skromnog budžeta, "Grave Encounters" ima solidnu glumačku postavu, a režija i efekti su takvi da će zastrašivanje više puta uspeti. 
 
Ipak, da ne bude sve baš dobro (ovde naglašavam da mi se "GE" dosta svideo i zbog toga što obožavam filmove sa duhovima) krivi su scenaristi The Vicious Brothers koji su baš prekitili priču pa ona u mnogome podseća na kombinaciju "The Blair Witch Project" i "House on the Haunted Hill". Podsećanje na ovaj drugi film, baš mi je pokvarilo utisak, jer je preterano. U svakom slučaju, na "Grave Encounters" vredi baciti pogled.