Australijski film "The Tunnel" ideja je scenarista i producenata Enza Tedeschija i Juliana Harveya, koji su osmislili i specifičan način sakupljanja finansijskih sredstava da se on snimi. Njih dvojica došla su na ideju da skupe 135 hiljada australijskih dolara na sledeći način: prodajom pojedinačnih digitalnih frejmova po ceni od 1 dolara. Isto tako, planirali su da film bude dostupan direktno preko BitTorrenta, sasvim legalno. Ipak, morali su da se zadovolje sa svega 36 hiljada prodatih frejmova, pa je pravo čudo da je ovaj film uopšte i završen.

 

Radnja filma prati četvoročlanu novinarsku ekipu koja za ekskluzivnom pričom silazi u napuštene železničke, podzemne tunele i prolaze Sidneja, a tamo će pronaći isključivo užas. Film se reklamira pod pričom da se radi o istinitom slučaju, što je davno izlizana marketinška fora. Osim toga, radi se o još jednom lažnom dokumentarcu/found footage filmu, a u pojedinim delovima sličnost "The Tunnel"-a i filma koji je pokrenuo sav taj hajp zvani "pronađeni amaterski snimci koji dokazuju postojanje zlih i nečistih sila", kultnog "The Blair Witch Project-a je frapantna. Istraživačko novinarstvo, ženska koja je kriva za nastalu situaciju, mrak, vriska i cika i konstantno trčanje u potrazi za spasenjem, hm, sve mi to deluje jako poznato. Gde je, bre, kreativnost Australijanci!?

 

Naravno, kada snimite film za 36 hiljada australijskih dolara, mnogih stvari morate da se odreknete. Tako je ovde biće iz dubine tunela praktično potpuno zamaskirano, a njegova tek povremena pojavljivanja u delićima sekunde u pokojem kadru neće biti od pomoći da baš najjasnije skapirate o čemu se radi. Ali, da ne preteram, "The Tunnel" osim što nije originalan, nije loš film za jedno gledanje. Pogledaš i ideš dalje.