Posle fantastičnog uspeha koji su doživeli 2007. godine spektakularnim zombie filmom [Rec] koji je isplivao iz gomile nezanimljivih američkih filmova i koji je razdrmao horor scenu te godine, Jaume Balaguero i Paco Plaza uhvatili su se u koštac snimanja nastavka jednog od najboljih evropskih horor filmova ikad.

 

Balaguero i Plaza su nastavili tamo gde je radnja stala u prvom delu te nas u nastavku vraćaju u zgradu u kojoj je izbila nepoznata infekcija što je dovelo do stavljanja čitavog objekta u karantin. Ovoga puta u pomenutu zgradu ulazi jedinica specijalne policije (pandan našem SAJ-u ili američkom S.W.A.T.-u), predvođena zvaničnikom iz zdravstvene organizacije. Njihov zadatak je da otkriju šta se desilo sa stanarima i TV ekipom koja je pratila vatrogasce koji su ušli u zgradu kada je epidemija započela. 

 

Kako je [Rec] bio film koji me je naprosto, narodski rečeno, "izuo iz cipela", sa velikim nestrpljenjem očekivao sam nastavak, naročito posle puštanja u javnost odličnih trailera koji su mi raspalili maštu i podigli nestrpljenje na veoma visok nivo. Pošto [Rec]2 nije nastavak za sebe, već se radnjom i lokacijom nastavlja na prvi deo, veoma me je interesovalo šta je katalonski dvojac smislio ovoga puta. I moram priznati da su me, u poređenju sa prvim delom, neprijatno iznenadili.

 

U prednosti ili dobre strane nastavka bih svakako ubrojao zadržavanje klaustrofobičnog ambijenta te je ostajanje u zgradi pod karantinom u situaciji kada opasnost vreba iz svakog mračnog ćoška majstorski iskorišćeno i čitav film će vas držati jeza zbog takve atmosfere koju dodatno pojačavaju zvučni efekti kao i akcija koja ne prestaje. Specijalni efekti su vrhunski, a možda jedina prednost u odnosu na original je bolja osvetljenost. Takođe, izdvojio bih dosta dobru realizaciju zamisli da neke scene podsećaju na FPS igrice. Akcije ima dosta, dosta pucnjave, a i nekoliko headshotova koji su izvedeni maestralno. 

 

Ono što je problematično kod ovog nastavka je scenario. Iako se na kraju [Rec]-a naslućivalo da infekcija ima veze sa hrišćanskom mitologijom o demonima, dalje objašnjavanje njenog porekla je izvedeno u detalje, što zamara i neopisivo podseća na američke horor filmove. Sem toga, uključivanje radoznalih tinejdžera u celu priču je dosta naivno i po mom mišljenju nepotrebno.

 

Ipak, i pored mnogih dobrih stvari i manje loših, [Rec]2 nije u potpunosti zadovoljio moj ukus, jer je u poređenju sa originalnim filmom daleko manje strašan, mada ima par zanimljivih scena koje će vas prodrmati. U principu ovo je veoma dobar film koji vredi pogledati ali uvek će mu kao omča oko vrata visiti prvi deo koji je bio zaista osveženje i pravi masterpiece žanra. 

Naravno, pošto je ova filmska priča postala prava "zlatna koka", autori su najavili i snimanje trećeg dela koji bi po planu treba da doživi premijeru 2011. godine. I evo, već sad se radujem tome.