Kada se '99. godine pojavio šokantni i vispreni horor film "The Blair Witch Project" koji je pratila izvrsno osmišljena reklamna kampanja, verujem da sam pomislio da će bilo kom filmu teško uspeti da približno ponovi uspeh tog niskobudžetnog dela. Autori "TBWP"-a, utrošili su za njegovo snimanje tek oko 50 hiljada $, dok je kasnije slanje filma na festivale tražilo veća ulaganja (skoro dodatni milion). Međutim, film je izazvao nezapamćen boom i širom sveta je zaradio 250 miliona dolara!

 

No, tako je to bilo te nesrećne '99. godine, a skoro dekadu kasnije nastalo je remek-delo horor umetnosti - "Paranormal Activity" i to za tričavih 15 hiljada $! Impresivno, zar ne? Budžet dostojan sekunde trailera nekog američkog blockbustera bio je dovoljan da kreativni i genijalni Oren Peli snimi filmčinu.

 

Iako je film snimljen još 2007., prave pare počeo je da mlati tek dve godine kasnije kada je počelo njegovo prikazivanje po bioskopima širom Sjedinjenih američkih država. Tako je do sada samo u SAD i Kanadi zaradio skoro 100 miliona dolara što ga je učinilo najprofitabilnijim nezavisnim filmom u istoriji. 

 

Radnja filma je dosta jednostavna - mladi par, Micah i Katie otkrivaju prisustvo duha u svojoj kući i kupuju kameru kako bi zabeležili sve paranormalne aktivnosti koje se dešavaju noću. Ono što započinje kao bezazlena zabava pretvara se veoma brzo u strašnu noćnu moru.

 

Veći deo filma je u stvari pregledanje tih noćnih snimaka i ako se išta može zameriti ovom filmu, to je dosadnjikav početak na šta je svakako uticao preskroman budžet. Ali, u trenutku kada počnete da mislite kako je film, u stvari, monoton, počinju da se nižu sve uzbudljivije scene i pumpanje adrenalina dostiže vrhunac.

 

Iščekivanje šta će se desiti u predstojećem snimku (pošto su poređani po danima) pruža neopisiv užitak i daje filmu posebnu draž. Gluma anonimnih glumaca je na visokom nivou, kao i efekti. Sve to zaokruženo je u skladnu celinu i Peli je uspeo da stvori masterpiece žanra. "Paranormal Activity" ne preporučujem već smatram OBAVEZNIM u play listi svakog ljubitelja horor žanra.